Képes Tükör

Képes Tükör

Krisztus előtti évezredekbe varázsolja az érdeklődőket a Szépművészeti Múzeum "A fáraó sírjának felfedezése - II. Amenhotep és kora" című időszaki kiállítása, amelyet már csak vasárnapig látogathatunk.

2022. január 06. - Kepes.Tukor

 

 „A fáraó sírjának felfedezése - II. Amenhotep és kora" időszaki kiállítás ugyan 2022. január 9-e után bezár, és a műtárgyak visszatérnek a szokott helyükre, de akik személyesen felkeresik a tárlatot, azoknak életre szóló művészeti és történelmi ismeretekben bővelkedő élményben lehet része.

Olyan gazdag tárlaton ismerkedhetünk meg az évezredes halotti kultúra mellett az egyiptomi műkincseknek a korabeli tárgyaival és történeteivel a világ számos múzeumából és helyeiről, amelyet itt és most még együtt láthatunk. Az egyiptomi kultúra olyan alapokat rejt magában, amelynek a hatása és a kisugárzása szinte minden ország nemzeti kultúrájának a bemutatása mellett helyet kap a szépművészeti kincsek gyűjteményei között. Jó példát mutat a gazdag gyűjtemény a budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi gyűjteményének az új állandó kiállítása, de hasonló igényességgel találkozunk a bécsi Szépművészeti Múzeum termei között. Az egyiptomi művészet a nagy múzeumok palettáján mindig visszatér és mindig talál új megvilágítást a különleges kultúra bemutatására.

Egyiptom mindig is jelen volt a Szépművészeti Múzeum életében. Az Egyiptomi gyűjtemény gazdagságára méltán lehet büszke a magyar múzeum.

A fotóra kattintva nyitható meg a fotógaléria, amelyben részleteket láthatunk a kiállítás megnyitóján készített fotókból és betekintést ad a kulturális értékekkel nagyon gazdag tárlatba.

Nagy megtiszteltetést jelent az is, hogy az ünnepi megnyitón jelen volt az Egyiptomi Arab Köztársaság Magyarországra akkreditált budapesti nagykövete, aki nagy érdeklődést mutatott az egyiptomi kiállítás iránt.

Az élethez hozzátartozik a halál, és a halotti kultusz titkaival évezredek időtávolságában is találkozhatunk, de a halál utáni élet különleges világáról a legrégibb emlékeket Egyiptom kultúrája adja vissza nekünk és éppen ezért van különleges jelentősége a vasárnapig nyitva tartó időszaki kiállításnak, amelynek a megtekintése a Szépművészeti Múzeum állandó Egyiptomi gyűjteményének a megismerésével válik időlegesen teljessé.

A Szépművészeti Múzeum honlapján további rendkívül gazdag információt találhatunk az időszaki kiállításról.

 

https://jegy.ligetbudapest.hu/ii-amenhotep-es-kora

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2016805196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása