Képes Tükör

Képes Tükör

Julianus barát és Szent Margit rendje ünnepel! 800 éves a magyar Domonkos Rend!

A Domonkos Rend a Mátyás templomban hálaadó szentmisével ünnepelte alapításának 800 éves jubileumi évfordulóját

2021. június 13. - Kepes.Tukor

A Magyar Domonkos Tartomány alapításának és Szent Domonkos Atya halálának 800 éves évfordulója alkalmából hálaadó jubileumi szentmisére került sor a budavári Mátyás-templomban 2021. június 13-án, amelyet Michael August Blume apostoli nuncius atya mutatott be Gerard Francisco Timoner rendi mester, Alain Arnould szócius, Peter Kreutzwald német tartományfőnök, valamint a domonkos atyák és domonkos nővérek részvételével a Magyar Domonkos Család jelenlétében.

Andrzej Kosteczki domonkos tartományi vikárius köszöntőjében elmondta, nehéz elhinni, hogy már 800 év eltelt az alapítás óta, és a Domonkos Rend immár 800 éve nem csak tanúja a világegyház örömének és bánatának, hanem részese is a magyar egyház 800 éves munkájának.

A domonkos tartományi vikárius köszönetet mondott Michael August Blume apostoli nuncius atyának, amiért elfogadta a meghívást a közös ünneplésre a szent liturgiában. A nuncius atya köszöntő szavaiban elmondta, hogy ebben a nagy múltú koronázó templomban egy pillanatra megállunk, hogy megköszönjük ezt az időt, minden napját, minden évét, megköszönjük a testvéreket, de azokat is, akiknek hirdetjük az evangéliumot.

A szentmise után a Dominikánus udvarban folytatódott a jubileumi ünnep, ahol köszöntő beszédek kíséretében helyeztek el koszorút a Julianus domonkos barát szobránál, majd ezután megnyílt a Domonkos rend történetébe bevezető időszaki kiállítás a Dominikánus udvarban. A szél közben feltámadt és meglengette a szent ruhákat, de a nap fénye együtt maradt az ünneplő közösséggel, és a jókedvű mosolygós arcokat elnézve bízunk abban, hogy a Domonkos Rend velünk marad az idők végéig, és örömmel, néha közben fájdalomban is részese marad a katolikus egyház munkájának a szeretetben és az engesztelő imádságban Árpád-házi Szent Margit magyar királylány és domonkos szerzetes életpéldája nyomában.

A fotóra kattintva a képgaléria megnyitásával betekintést nyerhetünk az ünnepi pillanatokba.

A szentmisét az EWTN Bonum TV élőben közvetítette.

A jubileumi szentmise az alábbi linken újranézhető:

https://www.facebook.com/ewtn.katolikus.tv/videos/194926055738259

A 800 éves Domonkos Rend jubileumi szentmiséje a Mátyás templomból

 



A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr7016592864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása