Képes Tükör

Képes Tükör

Árpád-házi Szent Margit ünnep a Margitszigeten

Régi hagyomány az ünnepélyes megemlékezés a magyar királylányról az egykori domonkos kolostor romjainál.

2024. január 21. - Kepes.Tukor

 

Szép hagyomány hosszú évek óta, hogy Árpád-házi Szent Margit emléknapján Budapesten, a Margitszigeten, az egykori kolostor romjainál, ahol a szent apáca 10 éves korától egészen a haláláig élt és engesztelt, szentmise áldozatot mutatnak be és megemlékeznek az egykori magyar királylányról, akinek életszentsége évszázadok után nyert méltó elfogadást és került be a magyar szentek és boldogok sorába.

Így történt ma is, amikor Árpád-házi Szent Margit tiszteletére Dr. Erdő Péter bíboros a kolostor romjainál bemutatta a szentmise áldozatot, és aktualizálta a szentbeszédben, hogy Szent Margit példája ma is nagyon időszerű, amikor napjainkban is háborúktól áztatott történelmi korban élünk és szükségesek az olyan nemes, önzetlen, nagyvonalú tettek, amelyek Szent Margitot vezették.

„Szent Margit példája ma különösen szükséges a számunkra. Szükséges azért, mert fáradt, háborúktól kínzott történelmi korban élünk. De szükséges azért is, mert nemes, önzetlen, nagyvonalú tetteket vár tőlünk az Isten, de környezetünk, népünk, Egyházunk is. Ilyen tettekkel tartozunk saját emberségünknek, személyes méltóságunknak és katolikus keresztény mivoltunknak.” - mondta a bíboros.

Szent Margit nélkül talán magyar hon sem lenne a korabeli írások szerint. Imái esedezve szálltak az Ég felé, és semmilyen hatalom nem tudta eltéríteni fogadalmától és hivatásától. Olyan korban élt, amikor éles támadások közepette veszélyben volt a haza, és már írásba vétették az ország eltűnését a térképről. Mikor már minden veszni látszott, megtörtént a csoda, és az ország megmenekült. Kétségbeejtő történelmi helyzetben ajánlotta fel születendő lányát IV. Béla magyar király Istennek. A felajánlás Margit életében örökre szólt. Édes teherként viselt minden áldozatot. Nem ijedt meg semmilyen alantas munkától. Minden szenvedést elvállalt engesztelésül, hogy élete áldozatával megmentse a hazát. Senki és semmi nem tántorította el.

Lehetett volna kényelmes királylány, komoly helye lehetett volna az uralkodó dinasztiában, de hűsége és tisztasága erősebb volt minden földi hatalomnál és dicsőségnél. Hite és áldozata erősebb volt minden akadálynál, és kitartott élete feláldozásában.

„Ilyen tettekkel tartozunk saját emberségünknek.” - hangzott el a bíboros szentbeszédében 2024. január 21-én, vasárnap délelőtt az Árpád-házi Szent Margit tiszteletére bemutatott szentmisén Budapesten, a Margitszigeten az egykori domonkos kolostor romjainál.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2118308247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása