Képes Tükör

Képes Tükör

Nagy sikerrel debütált a Semmelweis film a bemutatón

Teltházas érdeklődés és nagy taps vette körül a filmbemutatót az Uránia Filmszínházban

2023. december 01. - Kepes.Tukor

 Nagy sikerrel debütált a Semmelweis film a tegnap esti bemutatón az Uránia Filmszínházban. A vetítést nagy taps zárta, amelyet közönségtalálkozó követett Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László színészek közreműködésével.

Néha egészen kis dolgokon múlnak az emberi életek. Semmelweis Ignác magyar orvos küzdelmes csatát vívott azért, hogy megtalálja az okot, miért halnak meg oly sokan a klinikán gyermekágyi fertőzésben. 

A Semmelweis film középpontjában ennek a küzdelemnek a története áll. Alapjában a Semmelweis sztori sokkal fontosabb és többet ér minden halandó kritikánál, amelyekből kimarad a film történetének a lényege és a felfedezés érdeme.

Legyünk már büszkék Semmelweis Ignác magyar orvosra, aki az életében sok támadást kapott, de az utókor most kezdi felfedezni a jelentőségét, és ebben a felfedezésben jár élen és segít Koltai Lajos új filmje, amelyben nagyszerű színészi alakításokat láthatunk. Hatásosan adja át a film a történet lényegét, és nem törekszik egy teljes életút bemutatására. Biztos sokan várták a filmtől Semmelweis életének további részeit, de a hangsúly nem erről szól a film készítőinek a szándéka szerint, hanem a láthatatlan gyilkos megtalálásához vezető útról. Mindebbe belefért Semmelweis életének emberi oldala a maga legőszintébb módján. Nagyon sok érzés és küzdelem látható a filmben. Összességében átfogó képet ad a korabeli állapotokról mind a bécsi szülészeti klinikán, mind a bábaképzőben, és még számos helyen, legyen az oktatás vagy kollegialitás. A fájdalmas jelenet közben nagyon emberi szépségeket is érint a történet, legyen az egy szülés, vagy a baba első tekintete az édesanyjára.  Ugyanakkor az emberi érzelmek is szerepet kapnak és rendeződnek a két főszereplő alakítása közben. Tartalmas, fontos, nagyszerű film.

Egy kis ajánló még a film megtekintése utánra, hogy szeressünk már kezet mosni, hiszen ezzel magunkat és embertársainkat is védjük. Látszólag kis dolog, de valójában sokkal fontosabb. Minderre ráhangolódhatunk egy remek film közben. Különös élet elixírrel leszünk gazdagabbak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr118271237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása