Képes Tükör

Képes Tükör

Vakond Gála az Állatkertben

Az Év Emlőse idén a vakond.

2023. november 12. - Kepes.Tukor

 

Érdekes programra került sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben 2023. november 11-én, szombaton , egy szép esős hétvégi napon. A Vakond Gála és Forgatag a Vadonleső Program Év Emlőse év végi rendezvénye volt. Az Év Emlőse idén a vakond lett, így a gálán minden róla szólt, a vakond került a középpontba a programon. 

Dr. Sós Endre megbízott főigazgató nyitotta meg a Vakond Gálát. Köszöntőt mondott Dr. Magyar Gábor, az Agrárminisztériumtól és Bozzay Péter, a Herman Intézet ügyvezetője. Megtekintettük felvételről Bakó Botond gondolatait a vakondról. Ezután Navratil Andrea és Róka Szabolcs előadóművészek bűvölték el a jelenlévőket egy interaktív előadással, amelybe sikeresen bekapcsolódtak a gyerekek is. A színes műsor után a „Vakondoló” és az Ásd bele magad” című rajzpályázatok eredményhirdetése és díjátadója következett, amelyen megismerhettük a győztes alkotásokat és a díjazottakat. A gyerekek és felnőttek nagy kedvence, Gryllus Vilmos előadóművész az alkalomhoz illő dalokkal nyűgözte el a Vakond Gála és Forgatagra érkezetteket.

A rendezvény egyben felhívás a természetvédelemre és az Év Emlőse, a vakond szerepének interaktív bemutatása annak a természet rendjében elfoglalt szerepével. A vakond már 1901 óta védett állat, és nagy szerepe van a talaj átszellőztetésével a járatokon keresztül. A Vadonleső program plakát pályázatán keresztül az alkotásokban is megjelentek ezek a fontos szerepek. Barátaink a vakondok, írták a lelkes résztvevők, és érdemes átgondolni, hogy miért is hasznos állatok a vakondok.

A Vakond Gála és Forgatag keretében számos program zajlott még a budapesti Állatkertben, amelyek kapcsolódtak a Vakondleső programhoz, és hozzásegítenek a természetvédelemre fókuszáló gondolkodáshoz, amelyet nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy védeni kell és fent kell tartani a természetes egyensúlyt a természetben, hogy élhető maradjon a környezetünk, amelyre nagy szükség van.

A vakond a talaj átszellőzését biztosítja. 1901 óta védett állat. Tanuljunk meg együtt élni vele. Több, mint ezer pályamű érkezett az Év Emlőse a Vakond pályázati kiírására.  A Vadonleső jövőre is meghirdeti az Év Emlőse  pályázatot. Jövőre is érdemes megfigyelni, mit rejteget és tár elénk a természet a kiírással. A természet védelme a természet rendjét segíti. Közös a siker, amikor ebben partnerek vagyunk.

A Vadonleső bemutatja:

2023  Az Év Emlőse a vakond

Földalatti szolgálatom,

Rovarevő gyakorlatom.

Föld felett tán bosszankodtok,

Ha túrásokkal formát bontok,

De nem a sivár, ami szép,

A sokféleség egészség

Vadonleső

Önkéntesekkel a természetért

www.vadonleso.hu

 Fővárosi Állat- és Növénykert

Agrárminisztérium

Herman Ottó Intézet

Magyar Természettudományi Múzeum

 Közös összefogással a természetért.

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2318256621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása