Logo Pic
Kóta Melinda 2024. május 03.

Vadregényes szőlőhegyi túra

v1.png

Kissomlyón százával pompáznak a színes vadvirágok a szőlőhegyre vezető ösvény mellett.

A faluból megközelíthető öreg pincék árnyékában néhány órára megállíthatjuk az időt.

A Ság-hegytől délre elhelyezkedő Kis-Somlyó bazalthegy vulkánkitörés eredményeként keletkezett. A helyet a 84-es főút irányából közelíthetjük meg Szombathely irányából a Balaton felé haladva.

A szőlők között sétálva kicsit úgy érezhetjük, legalább fél évszázadot visszaforgattunk az idő hatalmas kerekén, hogy a ’70-es években találjuk magunkat.

v6.png

v7.png

i0.png

Akkoriban nagy divat volt hétvégi házat fenntartani és bort termelni. Bár a tevékenység és a körülötte felhalmozódott szép emlékek mára kissé kopottá váltak, a kiskertekben végzett mezőgazdasági munkának még úgy tűnik, van értéke.

i2.png

Kirándulás közben a vadvirágokkal és bokrokkal eltakart régi romok váltakoznak a jelenleg is használatban lévő öreg épületekkel. Időnként a derékig érő fűből rikácsolva röppen fel egy-egy fácán, vagy fut elő egy kíváncsi cica. A hirtelen ijedtség ellenére mégis lenyűgöző élményt jelent itt sétálni a csendben.

v5.png

v4.png

i1.png

v10.png

v3.png

A némaságot időnként fűkaszák berregése és metszőollók csattogása töri meg arra irányítva a figyelmünket, hogy a gyümölcstermesztés, valamint a porták rendben tartása sok munkával jár.

i7.png

i5.png

A hely egyik különlegessége a Király-kő. Egy legenda szerint itt pihent meg menekülés közben a tatárjárás idején IV. Béla uralkodó is. Aki nem hiszi, járjon utána.

i.png

Jó kirándulást kívánok!

fotók: Kóta Melinda

Vissza a címlapra
Vidéki otthon
Vidék, otthon, hagyományok, tájak, ételek, történetek
Legjobban pörgő posztok
A Salernitana elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 2 nap
Nagy változások várhatók a középpályán
venember83 • 8 nap
Nagy barbecue szósz teszt
Linda Morvai • 7 nap
A kommunizmus egyik utolsó botránya: az 1989-es érettségi
Kerek Bálint • 3 nap
Cikkek a címlapról
Európai túlképzettség
Túlképzettségről akkor beszélünk, ha a felsőfokú végzettséggel rendelkezők olyan munkakörben dolgoznak, amelyek nem igényelnek ilyen magas szintű képzettséget. Jó ez vagy rossz? Infografikánkból és posztunkból az is kiderül, hogy áll ebben az Európai Unió.   
Colette: Gigi
Fülszöveg:  Kötetünk első darabja, a Claudine háza, gyöngéd, forró, lírai vallomás gyermekkora színteréről és szereplőiről: a kert virágairól, a testvéreiről, dalos apjáról, az eprésző macskáról, a csokoládéivó pókról, a szülői ház örökfényű csodáiról és a csodákon őrködő, vígkedélyű,…
>