Teriyaki padlizsánt már néhányszor készítettem korábban (amely egy vegetáriánus étel) és nagyon ízlett a családomnak (és persze nekem is). Most padlizsán nem volt itthon, viszont cékla igen, amelyet már fel kellett használni, hogy ne romoljon meg. Úgy gondoltam, hogy a teriyaki padlizsán elkészítésének alapján kreálok egy egészen más, húsos-céklás fogást.
Hozzávalók:
2 db csirkemellfilé
2 fej cékla (közepes méretű)
5 szál sárgarépa
2 cikkely fokhagyma
2 evőkanál cukor
1 evőkanál rizsecet
5 evőkanál szójaszósz
1 mokkáskanál gyömbérpor
1 mokkáskanál fokhagymapor
1 evőkanál keményítő
400 ml víz
olaj, só, bors
Elkészítése:
Zöldségeket megtisztítottam, céklát hámoztam.
A csirkemellfilét kis darabokra vágtam. A céklát szintén kis darabokra vágtam, a sárgarépát felkarikáztam, fokhagymát összezúztam. Nagy wokban (bármilyen egyéb serpenyőben is el lehet készíteni) kevés olajat hevítettem. Beletettem a céklát, sárgarépát, kicsit pirítottam, állandó keverés mellett. Hozzáadtam a csirkemellet. Tovább pirítottam, majd sóztam, borsoztam, és beletettem a zúzott fokhagymát. Öntöttem bele 1 dl vizet, lassú lángon főztem tovább. Közben egy kis edényben a cukrot, szójaszószt, gyömbérport, fokhagymaport, rizsecetet elkevertem 2 dl vízben, és összefőztem; egy bögrében a keményítőt elkevertem 1 dl vízzel és ezt is a keverékhez öntöttem. Csak addig kell főzni, amíg besűrűsödik. Az egészet ráöntöttem a húsos céklára, összeforraltam. Egy gyönyörű színű, ínycsiklandó illatú, finom "ragu" lett ebből.
Üvegtésztát főztem és rizst pároltam mellé. Mivel volt még egy felhasználandó céklám, abból nyers céklasalátát készítettem. (Nyers céklasaláta: céklát lereszeltem, mézet és citromlevet kevertem hozzá, picit megsóztam.)
Nagyon finom lett!
Saját recept, saját fotó.
(Halászné Magyar Márta)
2024.12.14.