Kepes.Tukor

Kepes.Tukor

„Nincs lehetetlen!” címmel nyílt gyermekrajz kiállítás a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

Gerinc eredetű izomsorvadásos betegségben szenvedő gyermekek rajzai láthatók a budapesti állatkertben.

2021. október 11. - Kepes.Tukor

 

 Különleges tárlatnak ad otthont Varázshegyet és a Majomházat összekötő fedett üvegfolyosó, ahol a szó szoros értelmében körül veszi a napfény sugárzó csillogása azokat a gyermekrajzokat, amelyeket a „Nincs lehetetlen!” címmel meghirdetett pályázat felhívására készítettek olyan gyermekek, akik SMA (gerinc eredetű izomsorvadásos) betegségben szenvednek, de ez nem veszi el tőlük azt a szép színes mosolygós világot, amely a rajzokon visszatekint és ami minden gyermeket megillet.

Azok a bátrak és hősök, akik szembe tudnak nézni a betegséggel akkor is, ha ők viselik el azt.

Hibás beidegződés jellemzi azokat az embereket, akik távol tartanak maguktól mindent, ami nem csillogó, ami nem hasznos, ami nem egészséges, és sajnos képesek távol tartani maguktól azokat a helyzeteket, amikor szembe találkozhatnak a beteg gyerekekkel. Azonban ezek a gyerekek csak a molekuláikban korlátozottak, de a szívük és a lelkiviláguk egészségesek és nagyon tehetségesek.

A gyermekrajzokban visszatükröződnek mindazok a kellemes, vidám és életigenlő életérzések, amelyek jellemzik ezeket a gyermekeket. A betegség korlátozásokkal jár, de a szemükben látható fájdalom melletti csillogás igazolja, hogy a betegség ellenére nagyon értékesek és kedvesek az SMA betegséggel élő gyermekek.

A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt nagyon népszerű és szeretett állatkerti látogatás közben nagyszerű lehetőségünk van arra is, hogy megtekintsük a „Nincs lehetetlen!” címmel megnyílt gyermekrajz kiállítást, amelyiknek minden egyes alkotása derűs pillanatokat ajándékoz az érdeklődőknek.

Ha nyitott szívvel és szemmel nézzük végig ezt a kiállítást, könnyebben megérthetjük, hogy a betegséggel szembe lehet nézni, és mindent meg kell tennünk azért, hogy szeretettel vegyük körül azokat a gyermekeket is, akik betegségük ellenére nagyon bátran fogadják el a nehézségeket. Minden mosoly számít, és minden gyermek boldog életet érdemel. Ebben a gyermektársak és a felnőttek sokat segíthetnek.

A tárlat megnyitója után Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője egyben   házigazdaként vezette körbe a gyermekeket az Állatkertben a gyermekek nagy örömére.  

A különleges tárlat december 6-ig tekinthető meg a Varázshegyet és az Emberszabásúak Házát összekötő fedett üvegfolyosón a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A gyermekrajz kiállításról bővebb információ található a fővárosi állatkert honlapján.

https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/sma-val-elo-gyerekek-alkotasaibol-nyilt-kiallitas-az-allatkertben/?

 

 

Herendi porcelán kiállítás tekinthető meg „Egy a természettel - Herend Porcelán” címmel Budapesten a Magyar a Mezőgazdasági Múzeumban

Elegancia és szépség jellemzi a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. lenyűgöző alkotásait.

 

Budapesten csodálhatjuk meg a Herendi Porcelán új kiállítását a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A természet tökéleteset alkot, és aki a természetből merít, az értékkel bíró műalkotásokat teremt az utókor számára.” A kiállításon köszönt bennünket az idézet, amely kifejezi azt az üzenetet, amely a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. lenyűgöző alkotásaiban hordoz.

Szemet gyönyörködtető és szívet melengető minden alkalom, amikor fizikai közelségbe kerülünk a herendi porcelán igényesen elkészített és hagyományosan a magas művészeti értékeket tükröző alkotásaival, legyen az egy tál, egy váza, egy állatfigura, mindig lelki és kulturális élményt nyújtanak a kiállított darabok, amelyeket a Városliget szívében, a Tündérvárban, a Vajdahunyadvárban tekinthetünk meg egészen az év végéig.

A herendi porcelán elegánsan illeszkedik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiállítóterébe. A herendi porcelán mondhatni, hogy hazajár a Vajdahunyadvárba, hiszen korábban is megcsodálhattuk a Herendi Porcelánmanufaktúra különleges gyöngyszemeit az idén 125 éves jubileumát ünneplő Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, ahol 2014. október 4-től 2015. január 5-ig Herendi Porcelánmanufaktúra vendégkiállításán a vadászathoz kapcsolódó dekorok és erdei motívumokkal díszített porcelán műremekek kerültek bemutatásraTERMÉSZETesen Herend” címmel.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. „Egy a természettel – Herend Porcelán” című tárlata szervesen kapcsolódik az „Egy a természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás” programsorozatához. Annyira szoros a kapcsolat, hogy a herendi kiállítás egyazon térbe került a szintén a Vajdahunyadvárban látható „Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon” című kiállítással.

A csodálatos herendi porcelán 2021. december 31-ig tekinthető meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A kiállítás megnyitóján készített fényképek a fotógalériában tekinthetők meg, amelyet a fotóra kattintva lehet megnyitni.

A kiállításról további információ olvasható a múzeum honlapján.

https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/kiallitasok/egy-a-termeszettel

Sok aktualitást találunk a herendi porcelán történetéről a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. honlapján. Méltón lehetünk büszkék és hálásak azért a munkáért, amellyel a Porcelánmanufaktúra jó hírét viszi a nagyvilágba a különleges magyar hungarikum értékkel bíró és világszerte népszerű és keresett herendi porcelánnak, amelyet megalkot és képvisel. Ezt a csodát tekinthetjük meg most Budapesten is.

https://herend.com/aktualis/hirek/v/herendi-porcelan-kiallitas-nyilt-a-vajdahunyadvarban/

https://herend.com/

 

HALLELUJA! címmel nyílt kiállítás a XX. Magyar Festészet Napja kiemelt rendezvényén

A Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete (MROE) mutatta be új kiállítását a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény galériájában.

 

 

Az új tárlat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódik, így az alkotások alaptémája is a szakrális témát veszi körül. A kiállítás teljes egészében megfelel annak a felhívásnak, amelyet a nevében megfogalmazott Halleluja szó jelent, azaz a dicséretre való felszólítás, hogy dicsérjük az Urat.

Mi szólhatna szebben, mint a Halleluja, mondta köszöntőjében Vincze Angéla festőművésznő, a kiállítás kurátora, amikor felkérte Csernus Szilvia jazz énekesnőt és Morvai Tamás gitárművészt a zenei műsoruk előadására, akik allelujás dallamokkal adtak zenei aláfestést az ünnepségnek.

Megnyitó beszédében Szalai József festőművész, a MROE volt elnöke is örömteli köszöntéssel fejezte ki megnyitó beszédében azt a jó érzést, hogy újra lehetett személyesen találkozni a művészekkel. Elmondta, hogy ez a Halleluja örömet kifejező örvendező felkiáltás, aminek az eredeti jelentése azt jelenti, hogy dicsérjük az Urat. Örvendező felkiáltásként használjuk ezt a kifejezést, ahogy az eredeti héber szavát átvette a kereszténység és a zsoltárokban újra és újra visszaköszönt.

Amikor még tombolt a pandémia, arra gondoltak, milyen jó lenne kifejezni azt az örömet, hogy újra együtt lehetünk a tavalyi online megnyitó után, és ennek az örömnek a legszebb kifejezése ez a szó, amely szó a kiállításnak is címet adott, a Halleluja! Miközben nem lehetett tudni, hogy közbe szól-e újra a járvány, mégis megvalósulhatott a személyes találkozás és az örvendezés, a dicsérő szó, a Halleluja kifejezés otthonra talált a tárlaton.

Ehhez az örvendezéshez tartozik még az Eucharisztikus Kongresszushoz való csatlakozás, ami nagyon komplex érzések megjelenítéséhez teremtett alkalmat a Magyar Festészet Napja alkalmából megrendezett kiállításnak.

A Magyar Festészet Napja jubileumot ünnepel. A Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete új kiállítása 2021. október 22-ig várja a kedves érdeklődőket Budapesten a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kiállító termeiben.

A fotóra kattintva nyitható meg a képgaléria, amely hagyományosan bőséges fotókkal adja vissza a kiállítás megnyitóját és a tárlatot. Allelujás dicséretet érdemelnek a Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete nevében kiállító művészek.

 

HALLELUJA!

A MAGYAR RAJZTANÁROK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉNEK KIÁLLÍTÁSA

A XX. Magyar Festészet Napja kiemelt rendezvénye

Kurátor: Vincze Angéla

A kiállítás megnyitóról készített felvétel a szervezők jóvoltából visszatekinthető az alábbi oldalon:

https://www.youtube.com/watch?v=NeR-Pa-65Ss

 

A Magyar Festészet Napja honlapján további információ található az új tárlatról:

http://www.festeszetnapja.hu/mfn/halleluja/

 

 

Helyszín:

Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Galériája

1092 Budapest, Ráday utca 18.

 

A kiállítás megtekinthető: 2021. október 22-ig

(K-P: 10.00-18.00-ig; SZ: 10.00-14.00-ig)

 

A Magyar Rajztanárok Országos Egyesülete közösségi oldalán további információk és részletek találhatók:

https://www.facebook.com/Magyar-Rajztan%C3%A1rok-Orsz%C3%A1gos-Egyes%C3%BClete-MROE-354045511319392

 

HALLELUJA! HALLELUJA! HALLELUJA!

Ünnepélyesen avatták fel Budapesten báró Eötvös Loránd egész alakos szobrát a Gesztenyés-kertben

A várva várt szoboravató ünnepségen a szobrot alkotó Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész is jelen volt.


 

 

 

Csak az az igazi tudomány, amely világra szól

s azért, ha igaz tudósok - és amint kell -

jó magyarok akarunk lenni,

úgy a tudomány zászlaját oly magasra kell emelnünk,

hogy azt hazánk határán túl is megláthassák

és megadhassák neki a kellő tiszteletet.”

 

Báró vásárosnaményi Eötvös Loránd (Buda, 1848. július 27. – Budapest, 1919. április 8.) magyar fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár, hegymászó, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnöke, Magyarország volt kultuszminisztere lett a névadója az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek, amely nemzedékek sorának volt Alma Matere, mind a mai napig az egyik legrangosabb felsőoktatási intézménynek számít és oly sok talentummal megáldott kutatót és tudóst adott a hazának, hogy méltóvá vált arra, hogy örömünneppé váljon a régen várt szoboravatással való köszöntés.

Rieger Tibor Kossuth-díjas szobrászművész alkotása remekül adja vissza a báró Eötvös Loránd tudósnak az alakját, akire példaként és útmutatóként tekinthetünk.

Soha nem szabad elfelejtenünk, hogy sokat köszönhetünk történelmünk kiemelkedő személyiségeinek, és nélkülük nem tudtunk volna olyan sikeres életutat bejárni, mint amilyenen a sors kegyeltjeként járhatunk. Mindannyiunknak kijelölt feladata van az életben, és csak akkor lehetünk elégedettek, ha bátran és felelősséggel teszünk eleget a számunkra kijelölt feladatoknak.

Báró Eötvös Loránd centenáriumi ünnepségét zárva az Eötvös Loránd-emlékév jegyében megszületett műalkotás nagyszerű tiszteletadás és elismerés egy példamutató életút előtt.

 

 

 

 

https://eotvos100.hu/hu

Szoboravatás

Báró Eötvös Loránd-szoboravatás: 2021. október 5-én, 11:00 órakor

Budapest XII. kerület, Gesztenyés-kert (a BAH-csomópont közelében)

Az avatási ünnepség programja:

Az avatási ünnepséget megelőzően Liszt Ferenc szimfonikus költeménye, „Amit a hegyen hallani” hangzik

Himnusz

Beköszöntő (Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány, Pályi András elnök)

Szavalat „Babér után lihegve” b. Eötvös Loránd ifjúkori verse (Papp János színművész)

Kórusművek (Eötvös Loránd Általános Iskola énekkara, Balatonfüred)

Avató beszéd (Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár)

Befogadó beszéd (Pokorni Zoltán polgármester)

Zenei betét Liszt Ferenc: Vándorévek III. év „Sursum corda”

Szemelvények Eötvös Loránd életéből (Papp János színművész)

Szobor leleplezése (Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Pokorni Zoltán polgármester)

Koszorúzás

Zárszó (Pályi András elnök)

Szózat

Eötvös Loránd-szobor

Ünnepélyes keretek között személyesen vehették át a 2020. évi Bethlen Gábor-díjat, a Márton Áron-emlékérmet, a Teleki Pál-érdemérmeket és a Székelyföld jövőjéért ösztöndíjat az arra érdemes kitüntetettek a Bethlen Gábor Alapítvány díjátadó ünnepségén

Andrásfalvy Bertalan, Szövényi Zsolt, Beke István és Szőcs Zoltán, Grezsa István és Gyurácz Ferenc, az Ismerős Arcok együttes és Kassai Lajos részesült a Bethlen Gábor Alapítvány kitüntető elismerésében.

Személyesen és ünnepélyesen adhatta át a Bethlen Gábor Alapítvány a 2020-ban érdemesnek talált díjazottaknak a méltó kitüntetéseket a Pesti Vármegyeháza dísztermében

A fotóra kattintva lehet megtekinteni a fotógalériában az ünnepségen készített fényképeket, amelyekkel igyekeztem megörökíteni az ünnepi pillanatokat.

Van az a pillanat, amikor otthon érezzük magunkat a történelem forgatagában. Van az a szenvedés, ami hősökké tesz és nemesít. Vannak azok a fiatalok, akik nemesen kerülnek ki a szenvedésből. Vannak azok a csendes szakemberek, pedagógusok, írók, művészek, akik maradandó értékekkel gazdagítottak egy egész nemzetet.

Vannak köztünk csendben is aktívan élő hőseink, akikre büszkék lehetünk, hogy köztünk vannak, és méltán tanulhatunk szavaikból és életpéldájukból. Van az a nemes és történelmi díjátadó ünnepség, amely testvérként gyűjti egybe a Kárpát-medence magyar szülötteit.

Ilyen díjátadónak lehettünk részesei 2021. szeptember havának 25. napján Budapesten a Bethlen Gábor Alapítvány díjátadó ünnepségén a Pesti Vármegyeháza patinás dísztermében, ahova lélekemelő érzés volt belépni a történelmi büszkeségeinket (Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc, Táncsics Mihály, Dózsa György, Péceli Fáy András, Wesselényi Ferenc, Esterházy Pál, Károlyi István (1797-1881), Széchenyi István, Nyáry Pál) ábrázoló portrék közé, ahol méltán a magyar történelmet megidéző helyszínen ünnepelhettünk. Hagyományosan ezen a történelmi helyen adta át a Bethlen Gábor Alapítvány a gondossággal kiválasztott díjazottaknak az elismeréseket.

A pandémia a tavalyi évben közbeszólt a 2020-as díjátadó ünnepségnek, de most már megvalósulhatott a személyes találkozás és a díjátadás, így a kitüntetettek átvehették a jól megérdemelt kitüntetéseket. A jelen díjátadó jelentőségét emeli a jubileum évforduló is, hiszen 1980 óta működik a Bethlen Gábor Alapítvány azzal a céllal, hogy díjazza a nagy magyar Kárpát-medencében határokon innen és határokon túl élő magyar honpolgárokat a kiemelkedő szellemi és kulturális örökség védelmében végzetttt tevékenységükért.

Mindegyik díjazott méltó életutat járt be, amelyért most elismerésben részesültek a Bethlen Gábor Alapítvány jóvoltából.

A Bethlen Gábor-díj 2020. évi kitüntetettje Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, korábbi művelődési és közoktatási miniszter, akit Bakos István laudált. A díjátadáshoz egyben születésnapi köszöntés is társult, hiszen Andrásfalvy Bertalan idén tölti be a 90. életévét, és mindannyiunk örömére jelen volt az ünnepségen. Isten éltesse jó kedvben és egészségben az ünnepeltet.

Különös párhuzamot ad az ünnepi pillanatoknak az is, hogy Andrásfalvy Bertalan laudálta 1986. június 21-én a Vakok Intézetében a Bethlen Gábor Alapítvány első díjazottjának, Domokos Pál Péternek az érdemeit, amikor először került átadásra az első Bethlen Gábor-díj. Az akkor a 85. életévét betöltő Domokos Pál Péter, akit a méltató Andrásfalvy Bertalan a csángók apostolának nevezett, a díj átvételekor a köszönet mellett azt kérte, hogy a Kuratórium – az emberi helytállás elismeréseként, az erkölcsi értékekre tekintettel –, hozzon létre egy Márton Áron - kitüntetést is.

A Bethlen Gábor Alapítvány a Bethlen Gábor-díjjal együtt adja át a Márton Áron Emlékérmet és a Teleki Pál Érdemérmet az ünnepségen.

A Márton Áron Emlékérmet Szövényi Zsolt pedagógiai szakíró kapta meg, akit Bíró Zoltán méltatott.

Teleki Pál Érdemérmet kapott a két hős székelyföldi fiatalember Beke Zoltán István és Szőcs Zoltán Magyary Rozália méltatása mellett, aki elmondta, hogy a fiatalok keresztjének a terhét nem tudjuk levenni róluk, de segítünk nekik hordozni azzal, ha nyilvánosságra hozzuk az igazságukat.

Teleki Pál Érdemérmet vehetett át Grezsa István orvos, akit Gy. Szabó András előadóművész, irodalomtörténész méltatott.

Teleki Pál Érdemérmet érdemelt ki Gyurácz Ferenc író, a Vasi Szemle főszerkesztője, a Magyar Nyugat Könyvkiadó vezetője, akit Petrik Béla laudált.

Átvehette a kitüntető emlékérmet az az Ismerős Arcok együttese, amely 1999. október 23-án alakult meg. Az együttes tagjait, Nyerges Attilát, Tánczos Istvánt, Kovacsik Tamást, Galambos Nándort, Prádr Vilmost, Leczó Szilvesztert és Tóth Mihályt nemcsak a Kárpát-medencében, de a tengeren túl is ismerik, és együtt éneklik velük, hogy „egy vérből valók vagyunk”. Legismertebb dalukat ezért az összetartozás himnuszának nevezte a méltatás.

Kassai Lajos íjkészítő mester, mint a modern kori lovasíjászat megteremtője a családjával volt jelen az ünnepségen, és érdemeit Lezsák Sándor laudálta.

A köszöntések sorát a Székelyföld Jövőjéért ösztöndíj átadása követte, amelyet a kolozsvári Ónodi Henrietta ás Varga Andrea kapott meg, és amelyet Ónodi Henrietta személyesen vehetett át a díszteremben.

Gratulálunk minden kitüntetettnek.

Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke a zárszavában emlékeztetett az igaz útra, amelyen nehéz járni, ám a kitüntetettek élete bizonyítja, hogy mégis lehet.

Az ünnepség végén bemutatásra került a Bethlen Gábor Alapítvány jubileumi kiadványaként az Antológia Kiadónál megjelent a "Szíves kalauz a Kárpátaljai Nagyboldogasszony szoborhoz" című Szabó András szerkesztette könyvecske, a szoboravató ünnepség tiszteletpéldánya, amelyet minden vendég ajándékul megkapott.

A díjátadón Török Tilla énekes, hegedűművész örvendeztette meg az ünneplőket zenei előadásával.

A Bethlen Gábor Alapítvány 1980 óta díjazza azon hazai és külhoni magyarok kiemelkedő munkáját s tanúságtételét, akik sokat tettek a Kárpát-medencében élő magyarság szolgálatáért.

Nagyon jó volt együtt ünnepelni és egy hazában érezni magunkat az egész Kárpát-medencében élő magyar testvéreink között.

 

Részletek olvashatók a Bethlen Gábor Alapítvány honlapján.

https://bethlenalapitvany.com/alapitvanyrol/

 

 

A Szent István Bazilika előtti Szent István téren vár mindenkit egészen vasárnapig Budapesten az idei 28. Szent István Könyvhét

Bőséges kínálattal készült az egyházi könyvszakma az Eucharisztikus Kongresszus lelkiségi tartalmának a bemutatására

 

 

 

Ünnepélyes keretek között nyílt meg a 28. Szent István Könyvhét hagyományosan a Szent István Társulat egykori székházában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi Karának a Szent II. János Pál pápáról elnevezett dísztermében. A pandémiának köszönhetően, ritka helyzet, hogy jó is jöhet ki a rosszból, a Szent István Könyvhét a szokásos májusi időpont helyett most szeptemberben nyithatta meg kapuit az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és az Ars Sacra Fesztivál idejével közösen. Így  együtt ünnepel a keresztény közösség Budapesten többek között a Szent István téren és még számos helyen. 

A keresztény könyvszakma nagyszerű olvasnivalókkal, programokkal, beszélgetésekkel, találkozásokkal és dedikálási lehetőségekkel vesz részt az egyházi ünnepek csúcstalálkozóján, amikor a világ szeme rajtunk a 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) párhuzamos jelenléte miatt.

A 28. Szent István Könyvhét ünnepélyes megnyitóján adták át idén a az irodalmi és teológiai Stephanus díjakat, amelyeket Vető Miklós filozófus poszthumusz, és Keresztes Szilárd püspök kapott meg az idén.

Farkas Olivér, a Szent István Társulat (SZIT) igazgatója köszöntője után Sarbak Gábor, a SZIT elnöke mutatta be a könyvhétre megjelent újdonságokat, többek között Keresztes Szilárd „Az én Bibliám”, Vető Miklós „Isten és ember”, és Erdő Péter bíboros úrnak a „Beszélgetések a hitvallásról és a tízparancsolatról” című kötetét.

Vető Miklós mint katolikus filozófus egyszerre volt mélyen misztikus, racionálisan filozofikus, metafizikailag elkötelezett és spirituálisan intenzív imaéletű. Elhívásától, 1954-től napi áldozó volt” – hangzott el Mezei Balázsnak,a PPKE professzorának laudációjában a díjátadó ünnepségen.

Keresztes Szilárd püspök érdemeit Ternyák Csaba egri érsek laudálta. Ahogy elmondta, Keresztes Szilárd teológiai díjazott püspök úr lelkipásztori tanításának és az előadásainak kötetbe foglalásával méltó helyett kap az ünnepi könyvhét díjazottai között. Keresztes Szilárd köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy a legfontosabb forrás a vallási könyvek között a Könyvek Könyve, a Szent Biblia, amelyben minden lényeges tanítás benne van ahhoz, ami a keresztény élet megéléséhez szükséges. Az üzenet megéléséhez mindenki a saját életében jut el, ha szabad utat enged a kegyelem befogadásához. Ezt az utat segítik a 28. Szent István Könyvhét a kiadványai.

A rendezvényen a Gaudete Vonósnégyes adott sikeres fellépésével zenei hátteret. Az ünnepség végén Spányi Antal püspök hivatalosan is megnyitotta a Szent István Könyvhetet.

 

A 28. Szent István Könyvhét naponta 10 és 21 óra között, egészen szeptember 12-ig,  vasárnapig

várja az érdeklődőket a Szent István Bazilika előtti téren.

 

A 28. Szent István Könyvhéten résztvevő kiadók:

AGAPÉ KIADÓ

AUGUSTINUS EGYHÁZI ANTIKVÁRIUM

DON BOSCO KIADÓ

ECCLESIA SZÖVETKEZET

ETALON FILM KIADÓ

HARMAT KIADÓ

JEL KIADÓ

JEZSUITA KIADÓ

KAIROSZ KIADÓ

KÁLVIN KIADÓ

KÉPMÁS MAGAZIN

KÉRÜGMA KIADÓ

KORDA KIADÓ

MAGYAR NAPLÓ

L’HARMATTAN KIADÓ

LAZI KIADÓ

MAGYAR BIBLIATÁRSULAT ALAPÍTVÁNY

MARANA THA ALAPÍTVÁNY

PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG BENCÉS KIADÓ

PARAKLETOS KÖNYVESHÁZ

SZENT GELLÉRT EGYHÁZI KIADÓ Szeged

SZENT GELLÉRT KIADÓ ÉS NYOMDA Budapest

SZENT ISTVÁN TÁRSULAT

MAGYAR SCHÖNSTATT CSALÁD

MAGYAR KURÍR – ÚJ EMBER

ÚJ VÁROS KIADÓ

VERBUM KERESZTÉNY KULTURÁLIS EGYESÜLET Kolozsvár

VIGILIA

 

További információ található a 28. Szent István Könyvhét honlapján.

http://szentistvankonyvhet.hu/

 

Diplomaták látogattak el a Pálosok című kiállításra a Magyar Nemzeti Múzeumba

A Pálosok című kiállítás időben csatlakozott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, amelynek a vendégei egészen a Világkongresszus zárónapjáig megtekinthetik a szép és gazdagon létrehozott tárlatot.

 

Nagyszerű alkalomra került sor a Magyar Nemzeti Múzeumban a Pálos Rend kiállításán, ahol jelenlétükkel tisztelték meg és aktív érdeklődés mellett találkoztak a nemzetközi diplomácia meghívott képviselői.

Azoknak az országoknak a diplomáciai tagjai találkoztak a Magyar Pálos Rend meghívására a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállításán, amelyekben pálos szerzetesek telepedtek meg az idők során.

 A pálos rend 17 országban van jelen. Magyarország, Lengyelország, Csehország, Belorusszia, Horvátország, Lettország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Ukrajna, Nagy-Britannia, Kamerun, Dél-Afrikai Köztársaság, Amerikai Egyesült Államok és Ausztrália   területén is megtelepedtek és otthonra találtak a pálos rend tagjai. 

Ünnepi köszöntőket mondott a megjelent vendégeknek Puskás Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke és V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa, Pető Zsuzsa régész muzeológus angol nyelven tartott tárlatvezetést a diplomácia képviselőinek. A vendégek nagy érdeklődéssel fogadták a bemutatót.

Nagyszerű album jelent meg a jubileum alkalmából „Pálosok a nagyvilágban" címmel. Az eseményen jelent volt Mihály Margit, az album szerzője.

A vendégeket az igényesen összeállított és gazdagon illusztrált albummal ajándékozta meg a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.

A tárlat alapos és bőséges betekintést ad a pálos rend történetébe és a pálos lelkiségbe, és a látványos megjelenítésével  könnyen áttekinthetően adja vissza az elmúlt 750 év történetét.

A kitekintés a nagyvilágban jelenlevő rendnek az életébe nemzetközi megvilágítást teremt és ékesen igazolja a szerzetesrend továbbélését és a rend megalapításának a gondolatát.

A rendhagyó program megszervezése hagyományteremtő és példaértékű kapcsolatot teremt azon országok között, ahol a mai napig is jelen van és tovább él a pálos lelkiség

A magyar alapítású rend története átlépett a magyar határokon, és számos országban működik tovább. A nagyszabású tárlat kapcsolatot teremt mindazon országok között, ahol ma is élnek pálos szerzetesek.

A diplomácia képviselőinek meghívása és a rendhagyó tárlatvezetés látható közösséget és jó példát mutatott arra, hogy a jó gyakorlatot hasonlóan kövessük.

A Pálosok című kiállítás időben csatlakozott az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz, amelynek a vendégei egészen a Világkongresszus zárónapjáig, 2021. szeptember 12-ig megtekinthetik a szép és gazdagon létrehozott tárlatot.

A Magyar Pálos Rend Boldog Özséb esztergomi kanonok által 750 évvel ezelőtt megalapított szerzetesrend, az Első Remete Szent Pál Rendje. 

A 750 éves jubileuma előtt tisztelgő Magyar Pálos Rend a rendtörténeti kiállítással egészen szeptember 12-ig várja a látogatókat az egész világból.

Érdemes ezen a héten ellátogatni a Magyar Nemzeti Múzeumba, hiszen mind az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, mind az Ars Sacra Fesztivál lelkiségébe szervesen illeszkedik a Pálosok kiállítása mellett a Premontrei rendet bemutató kiállítás és a tegnapi napon nagy ünnepélyességgel megnyitott Kereszttűzben című kiállítás is, amelyek most egy időben egy helyen tekinthetők meg, és ahol a tárlatok meglátogatásával szakrális, lelkiségi és  művészettörténeti élményekkel gazdagodhatunk.

További megjelenéseim olvashatók bőséges fotógalériával a kapcsolódó Pálosok és Premontreiek kiállításáról, amelyek a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthetők.

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/21/megnyilt_a_palos_kiallitas_a_magyar_nemzeti_muzeumban

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/07/palos_kiallitas_nyilik_hamarosan_a_magyar_nemzeti_muzeumban

https://kepestukor.blog.hu/2021/05/30/premontrei_900_unnep

További információk találhatók a Magyar Nemzeti Múzeum internetes oldalán.

Koszorúzással egybekötött ünnepséggel emlékeztek meg a tisztelők Márton Áron Erdély püspöke születésének 125. évfordulójáról

Márton Áron Erdély püspöke olyan tiszteletreméltó az erdélyi magyaroknak, mint Mindszenty József bíboros az anyaországban.

 

Farkasréten, a XII. kerületi Márton Áron téren Márton Áron erdélyi püspök szabadtéri szobránál tartotta meg közös megemlékezését a Keresztény Konzervatív Egyesület, a Farkasvölgyi Baráti Kör, a KDNP Budapest XII. kerületi szervezete és a Vitézek Történelmi Rendje Egyesület. Az ünnepi beszédek és előadás után koszorút helyezett el a Budapest Farkasréti Mindenszentek Plébánia diakónusa a megjelent szervezetek képviselőivel.

Az ünnepség közös imádsággal és a magyar és székely Himnusz eléneklésével zárult.

Az ünnepségre szeretettel vártak a szervezők minden emlékezőt. Nagy öröm, hogy jelen volt a résztvevők között a csillogó szemű fiatalság is.

A megemlékezést közös fotóval is megörökíthettük Márton Áron erdélyi püspök szobránál.

Az ünnepség pillanatai megtekinthetők a fotóra kattintva a képgaléria megnyitásával.

  

M E G H Í V Ó

Koszorúzással emlékezünk Márton Áron Erdély püspöke

születésének 125. évfordulóján

Helyszín:

Budapest, XII. kerület Márton Áron tér

(az 59-es villamos végállomásán, a püspök emlékhelyén)

Időpont:

2021. augusztus 28. (szombat) 16 óra

Minden emlékezőt szeretettel vár a

 

Keresztény Konzervatív Egyesület

Farkasvölgyi Baráti Kör

KDNP Bp. XII. kerületi szervezete

Vitézek Történelmi Rendje Egyesület

 

Örömmel osztom meg Baricz Lajos új versét, amit Márton Áron 125. születésnapjára írt.

Fogadjuk szeretettel!

 

Baricz Lajos: Mint a Nap az égen

 

– Márton Áron püspök 125. születésnapján –

 

Az igaz ember a hitére épít,

és meggyőződése boldoggá teszi,

terjedhet közben akármilyen tévhit,

az Úr tanítását komolyan veszi.

A zajló világ jobbra-balra térhet,

ő a Krisztus útján csak előre megy,

mert hiszi, azon biztos célba érhet,

odajutni végül az igazi kegy.

A világ sorsát már felülről látja,

így lesz belőle keresők barátja,

ki, bár megtalálta, tovább is keres,

nem baj, hogyha közben sötét este lesz,

hisz a sötétben is égi fényben jár,

mint a nap az égen, világít ő már.

 

Tisztelettel adom közzé a megemlékezésen elhangzottakat:

 

Márton Áron – Erdély püspöke – születésének 125. évfordulóján olyan sziklaszilárd hitű és jellemű emberre emlékezünk, akit Illyés Gyula találó szófordulattal „emberkatedrális”-nak nevezett. A szent életű püspök egykori titkára – a hónap elején nyugdíjba ment Bara Ferenc csíkdánfalvi plébános – úgy fogalmazott egykori főpásztoráról, mint aki „rendíthetetlen hitével belegyökerezve a biztonságos Sziklába, Istenbe, végezte papi és főpásztori munkáját. Ebbe a Sziklába kapaszkodva állta a viharok tépését és lett sziklaszilárddá”.

 

Emlékezzünk rá most a farkasréti plébánia áprilisban elhunyt hívének, dr. Kozma László költőnek szonettjével.

 

Kozma László: Katedrális

 

Katedrális, fenyőszál, sziklaember -

De mosolyod egy forrásban dereng fel.

És a kemény kövön mohabársony

Napfény csillan ünnepi paláston.

 

Kereszt alatt megroskadó vállal

Krisztus, aki embersorsot vállal.

Előtted járt, hogy vezessen fényben

cella mélyén a börtönsötétben.

 

Lepattannak lakatok és láncok

Mert belül hordoztad szabadságod.

Keresztutad börtönstációja,

 

De a néped emlékedet óvja,

És példád a század sziklaorma,

Szelíd szél szór utadra virágot.

 

Kedves Egybegyűltek!

 

125 év múltán nem csak emlékezni, de imádkozni is jöttünk Erdély sziklaemberéért, Erdély „emberkatedrálisáért”. Imádkozzunk azzal az imádsággal, mellyel Erdélyben is imádkoznak nagy szülöttjük boldoggá avatásáért.

 

Istenünk, te Áron püspököt arra választottad ki, hogy igazságodnak őre, az üldözötteknek védelmezője, és népednek jó pásztora legyen.

Add, hogy mielőbb szentjeink között tisztelhessük, tanítása és példája világító jel legyen mindannyiunk számára. Ámen.”

 

Miatyánk...

 

Közösen imádkoztuk el a Miatyánkot.

Megnyitott a Szent István-terem a Budavári Palotában!

Eredeti helyszínen és eredeti pompájában látható az újjászületett Szent István-terem.

 

 

Magyarország nemzeti ünnepén, államalapító Szent István király napján nyílt meg a Szent István-terem eredeti pompájában a Budavári Palotában. Történelmi időutazásban vehetünk részt az eredeti állapotban megtekinthető eredeti helyszínen.

Bőséges fotókkal időzhetünk az időutazásban, amíg személyesen is be nem járjuk a csodálatos történeti hűséggel és hiteles gondossággal megújított Szent István-termet.

A fotómra kattintva nyílik meg a képgaléria, amely ugyan bevezet a Szent István első magyar király emlékére megalkotott hely rejtelmeibe, de nem pótolja azt az élményt, amelyet a helyszínen ad vissza a méltó emlékezet.

A történeti hűséggel megújított gyönyörű terem, mint egy ékszerdoboz, az államalapító Szent István király előtt tiszteleg. A tisztelet az államalapító szent királyunk felé egész történelmünket végig kísérte, és a magyar nép emlékezetében mindig élni fog.

Az utolsó magyar király koronázási ünnepségére a most helyreállított Szent István-teremből vitték át a Szent Koronát a Mátyás templomba a királyi szertartásra. Ugyanebbe a terembe léphetünk be most mi is a Nemzeti Hauszmann Programnak köszönhetően.

Ha ellátogatunk e történelmi helyre, és felidézzük a tanulmányainkat hazánk történelméről, büszkeséggel tölthet el bennünket, milyen nagyszerű szenteket és boldogokat adott Magyarországnak, mint államnak a megalapításától a történelem, akiket felidéz a a Budavári Palotában most megnyitott megújított Szent István-terem.

 

Részletek és információk olvashatók a Szent István-terem hivatalos oldalán:

 https://szentistvanterem.hu/hu

https://szentistvanterem.hu/hu/jegyinformacio?utm_source=google&utm_medium=gsn&utm_campaign=szit-augusztusi-2&gclid=EAIaIQobChMIg_eclqbI8gIVK0aRBR2iIQKYEAAYASAAEgLpqPD_BwE

 

A Magyar Ízek Utcája tizenharmadik alkalommal ízesíti meg a Szent István napi ünnepeket

Igazi gasztro hangulat költözik a Duna partra a Várkert Bazárnál a Lánchídtól egészen a Döbrentei térig.

Nemsokára újra kalandozhatunk a Várkert Bazárnál a gasztronómia látványos világában a nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó ízes édes rendezvényen.

Az államalapító Szent István király ünnepének alkalmából augusztus 20-22. között három napon át lehetünk részesei a nagy népszerűségnek örvendő Magyar Ízek Utcája gazdag gasztronómiai választékának.

A Magyar Ízek Utcájában bemutatják többek között a Kárpát-medence jellegzetes ízeit és a Kárpátaljáról, a Felvidékről és az Őrségből hozott finomságokat. A hazánkban élő nemzetiségek is jelen lesznek sok más vendéglátóval együtt a színes programon.

A Magyar Ízek Utcája idei beharangozóján adta át a Magyar Pékszövetség a X. Jubileumi Kenyérverseny első három helyezést elért díjazottainak az elismerő okleveleket és a győzteseknek járó díszes serlegeket. Igazán ünnepi hangulatot varázsoltak a szervezők már most a Duna parti díjátadón az esemény előkészületébe. Erről is szólnak a fotóim a képgalériában.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete az Ország tortájával, a Magyarország cukormentes tortájával és új elemként az „Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás hivatalos tortájával lesz jelen a háromnapos fesztiválon, ahol először kóstolhatják meg a látogatók az ízvilágban és látványosságban gazdag ünnepi tortákat.

A Várkert Bazárban megrendezett előzetes tájékoztatón Fodor Sándor, a budapesti Habcsók Cukrászda mestercukrásza beavatott a Magyarország tortája, a Napraforgó elnevezésű torta elkészítésének a titkaiba. Hasonlóan mondta el Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere a Magyarország cukormentes tortája Beszterce rózsája névre keresztelt alkotásának és a Vadászati és Természeti Világkiállítás tortájának kiválasztott Nimród elnevezésű torta megalkotásának a történetét.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. is jelen volt Magyar Ízek Utcája rendezvény bemutatóján, ahol ünnepélyesen bejelentette azt az elhatározását, hogy bekapcsolódik a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett tortaverseny támogatásába nagy értékű kézzel rajzolt és festett egyedi tortatartó tálaival.

Szükségünk van az ünnepekre. Tőlünk függ, hogyan éljük meg az ilyen alkalmakat. A Magyar Ízek Utcája ilyen ünnepi alkalom, ahol családi körben, baráti társaságban vagy éppen a szeretett társunkkal együtt fogyaszthatunk el egy finom tortát, választhatunk kedvünkre való ínycsiklandozó ételt vagy italt a gazdag kínálatból. Köszönthetjük az államalapítás ünnepét a születésnapi torta elfogyasztásával, betelve azzal a jó érzéssel, milyen szép a mi országunk, milyen sokat jelent nekünk a kedves otthonunk, a szeretett szülőhazánk.

 

A képgalériában található fotóim hangulata remélem, hogy kedvet ad egy sétára a Magyar Ízek Utcájába a finom falatok felfedezésére és megkóstolására.

 

Boldog Születésnapot, Magyarország!

 

A Magyar Ízek Utcája a kulináris élmények mellett további színes programokkal várja az érdeklődőket a háromnapos rendezvényen.

Tervezett programok:

2021. augusztus 20. (péntek)

 

10.00 Néder Norbi körhintája és a Babtársulat vásári vigasságai
(majd egész nap folyamatosan)
11.00 Kaláka Együttes koncertje
14.00 A kecskeméti Ciróka Bábszínház előadása: Kenyérből kelt mese
16.00 A kecskeméti Ciróka Bábszínház előadása: Kenyérből kelt mese
18.00 Képmás-est: Kenyér receptre
Milyen egy orvos kenyere? Vendégünk, Dr. Nagy Károly háziorvos
belgyógyász
20.00 DJ Izil
21.00 Ünnepi tűzijáték
22.00 – 24.00 DJ Izil - Utcabál
2021. augusztus 21. (szombat)
10.00 Alma Együttes koncertje
11.00 Néder Norbi körhintája és a Babtársulat vásári vigasságai
(majd egész nap folyamatosan)
13.00 A győri Vaskakas Bábszínház előadása: Misi Mókus kalandjai
15.00 Környei Alice előadása: Muzsikáló esztendő – játékok az új kenyérhez
16.00 A győri Vaskakas Bábszínház: Misi Mókus kalandjai
18.00 Képmás-est: Borkóstolgató
Milyen korokban mi számított jó bornak, hogy változik az ízlés és a borok értéke, hol a helyük a gasztronómiában.
20.00 – 24.00 DJ Hobbista- Utcabál
2021. augusztus 22. (vasárnap)
10.00 Kolompos Együttes koncertje
11.00 Néder Norbi körhintája és a Bábmobilok
(majd egész nap folyamatosan)
13.00 A kaposvári BábSzínTér előadása: Vitéz László kalandjai
15.00 Környei Alice: Muzsikáló esztendő – játékok az új kenyérhez
16.00 A kaposvári BábSzínTér előadása: Vitéz László kalandjai
18.00 Képmás-est: A botanikától a lelki tanácsokig
Saly Noémi Budapest- és irodalomtörténésszel és PolyákÁgnes
gyógynövény-botanikussal beszélgetünk a gyógyító növényekről.
További programok
2021. augusztus 20-21. 10.00-17.00 Önkéntes véradás a Várkert Bazárban
2021. augusztus 20-22. 10.00-16.00 - „Újra van Budán kutyavásár!” – A Futrinka Egyesület, Szent Ferenc Állatotthon és a Hangya Közösség programja
2021. augusztus 22. 9.00-18.00 - Tudj Többet, Élj Jobban! -

 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

 

süti beállítások módosítása