Képes Tükör

Képes Tükör

Megújult a perzsa leopárdok és a szibériai tigrisek kifutója a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Közeledik a Farsang ünnepe is az Állatkertben.

2023. január 27. - Kepes.Tukor

 

Birtokba vették megújított otthonukat a perzsa leopárdok és a szibériai tigrisek az Állatkertben.

Első látogatásom volt itt ma az új évben. Itt béke honol. A leopárdok és a tigrisek gyönyörűek. A felújított kifutón mi is jobban tudjuk csodálni őket.

Nyílnak a hóvirágok. Készülődnek a közelgő farsangra a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kicsiket is nagyon várják jelmezekbe öltözve.

De jó az Állatkertben! Itt most csend és béke honol, miközben tigriseket, leopárdokat, oroszlánokat és számos állatot kereshetünk meg. Itt mindig találkozunk meglepetésekkel és kedves eseményekkel. Itt fellélegezhetünk. Itt mindig jó. Szeretek itt sétálni, és nézegetni a természetet, mert e természetben sokszor nagyobb a rend, mint az emberek között. Pedig az emberek között is lehetne békés rend.

Február első hétvégéjén farsangi mulatsággal is készül Fővárosi Állat- és Növénykert, amelyre minden gyermeket és felnőttet vár sok programmal.

Többet megtudunk a részletekről az alábbi linken.

https://zoobudapest.com/tervezz-velunk/programtervezo/programnaptar/2023-02-04-farsang-az-allatkertben

https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/lakasfelujitas-a-nagymacskaknal?fbclid=IwAR2Z7jxNYlbJWi6NIIaHpLZTkq604ropge6012tUWk7OJQEN6tv25faY_lw

 

Boldog Új Évet kívánok minden kedves látogatómnak!

2021. májusában indítottam útjára a https://kepestukor.blog.hu/  blogomat abban a reményben, hogy olyan értékeket közvetítek, ami szép, jó és igaz. Igyekeztem bőséges képgalériával kedveskedni, amelynek a megtekintése ugyan időt vesz igénybe, de az erre fordított időre is szükség van, hiszen nem szaladhatunk megállás nélkül, néha kicsit le kell állni ahogyan a nappalok és éjszakák is váltják egymást abban a csodálatos bioritmusban, amely a teremtett természet része. Bízom abban, hogy az Új Év elhozza a békét és remélem, hogy minden ember életébe besüt a nap, és örömteli évvel gazdagodunk. 

 

A „Vaszary - Az ismeretlen ismerős" című kiállítás tavaszig látogatható Magyar Nemzeti Galériában

Az univerzális tehetségű Vaszary János festőművész korábban nem ismert alkotásai is szerepelnek a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításán.

Új hír! A Vaszary-kiállítás 2023. április 2-ig meghosszabbítva.

Vaszary - Az ismeretlen ismerős című kiállítás kellemes ünnepi program a kultúra kedvelőinek 

Kegyeiben hordozza a sors a kultúra kedvelőit. Miközben sok helyen zárva tartanak kedvenc helyeink, a Magyar Nemzeti Galéria tárt kapukkal várja az érdeklődőket és nem is akármilyen kiállításokkal. Amikor azt mondjuk, ismerjük Vaszary Jánost, a „Vaszary - Az ismeretlen ismerős” című tárlat meglepően gazdag gyűjteménnyel hívogat a Budai Várba a Galéria időszaki tárlatára olyan műalkotásokkal, amelyekre a közelmúltban bukkantak rá. A kiállítás meghosszabbított nyitva tartással 2023. április 2-ig látogatható.

Vaszary János alkotásai mindenkiben hagytak nyomokat, de azt kevesen tudják, milyen sokrétűen gazdag stílusban alkotott a korszak egyik leghatásosabb univerzális alkotóművésze, aki a magyar képzőművészet egyik legjelentősebb festőművésze. A kiállítás anyagának különös különlegessége az a történet, amely aktualitását adta a remekművek bemutatásának.

Az alkotások magukért beszélnek, még akkor is, ha nem egy életmű kiállítás egésze, de felfedi a fátylat a művész sokoldalúságára a 70 műalkotásból álló tárlat, amelyből 24 mű eddig ismeretlen volt a szakma és a kultúra élvezők előtt. A képek megtalálása egy külön történet, amelyről már a kiállítás bevezetőjében olvashatunk, a lelkes teremőrök pedig tovább informálják a kedves látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában megtalálható további Vaszary alkotásokra. Nem véletlen, hogy a népszerű Borszerda eseményen és a Múzeum+ esteken két alkalommal is Vaszary János köré szerveződtek a gazdag tartalommal és gasztronómiával fűszerezett programok.

Vaszary János egy rendkívülien sokoldalú szabadon alkotó művész volt, aki nem csak az impresszionizmusban teljesedett ki, de megörökített olyan mély témákat is, mint a hadtörténeti tudósítás vagy vallástörténet. A női szépségek ábrázolásában is különleges látásmódban alkotott, még akkor is, ha a korszak egy befolyásos része nem volt képes elfogadni ezt a fajta stílusábrázolást.

Az a gazdag életmű, amelyet a nagy művész ránk hagyott, ha nem is a teljes egészében, de részletekben érzékelhető az időszaki tárlaton, és a látogató rácsodálkozhat, milyen tehetséges művészekkel büszkélkedhetünk mi magyarok.

A bemutatott alkotások a teljes életműnek szinte valamennyi korszakát képviselik a kezdetektől, az impresszionista művektől az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzós képekig, a vegyes ábrázolású csendéletektől a tengerparti jelenetekig, a portréábrázolásoktól az idillikus alkotásoktól a klasszikus témákig. A „Vaszary - Az ismeretlen ismerős” című kiállítás megtekintése garantált művészeti élmény és az igényes kulturális feltöltődés, amely így az év vége felé és az új év kezdetén nagyszerű kikapcsolódást jelent. Miközben célirányosan bevetjük magunkat Vaszary tárlatába, a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye további élményekkel gazdagítja a kultúra iránt érdeklődőket.

A fotóra kattintva a képgaléria képei ízelítőt adnak a látványból, de a személyes jelenléttel nem egyenértékű a tökéletes felüdüléshez.

Vaszary - Az ismeretlen ismerős

Az univerzális Vaszary János remekművei a Magyar Nemzeti Galériában láthatók.

2022. szeptember 14. – 2023. április 2.

Helyszín:

Magyar Nemzeti Galéria, C épület

1014 Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.

További aktuális információk a Magyar Nemzeti Galéria honlapján olvashatók.

https://mng.hu/kiallitasok/vaszary-az-ismeretlen-ismeros/

 

 

Megnyílt a 29. Betlehemi jászol kiállítás a Szent István Bazilikában a Lovagteremben!

A Magyar Kézművességért Alapítvány 29. alkalommal rendezte meg a Szeretet ünnepéhez kapcsolódó pályázati tárlatot.


 

 

 

 Megnyílt a 29. Betlehemi jászol kiállítás a Szent István Bazilikában a Lovagteremben! Karácsony közeledtén szép program Advent idejétől 2023. január 8-ig. Assisi Szent Ferenc 800 éve, 1222-ben készítette el először a Betlehemi Szent Éjszaka történetét.

 A fotókra kattintva nyílik meg a fotógaléria, amelyben ízelítőt kapunk a csodálatos tárlat részleteiből és a megnyitó pillanataiból. A szép kiállítás teljességét csak személyes látogatással tudjuk igazán megcsodálni.

Második alkalommal kapott szállást Karácsony közeledtével a Betlehemi Jászol Kiállítás a Szent István Bazilika Lovagtermében.

Ismét szakrális környezetben, Magyarország kiemelt templomában, a budapesti Szent István Bazilikában látogatható a 29. Betlehemi jászol kiállítás.

A kiállításon való részvételre a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Turisztikai Irodával és a Ciszterci Egyházközösséggel együttműködve hirdette meg a pályázati felhívását, megszólítva és az alkotások elkészítésére biztatva hazai és határon túli magyar kézműveseket, népművészeket, képző- és iparművészeket, hivatásos és műkedvelő alkotókat, egyéni pályázókat és közösségeket, köztük az óvodai, iskolai közösségeket, magánszemélyeket, kicsiket és nagyokat, hogy készítsék el a „Betlehem” jelenetének szereplőihez, a Betlehemezés népszokásaihoz, az „Adventi Karácsonyi Ünnepkörhöz” kapcsolódó alkotásokat, kézműves karácsonyfa díszeket, ünnepi terítékeket, a „Szent Családot” ábrázoló karácsonyi ajándéktárgyakat,  kifejezve, mit jelentenek az alkotóknak a szép ünnepi körhöz tartozó ábrázolások. Olyan alkotásokat is vártak a szervezők a pályázat kiírásával, amelyek a „ma emberének' szóló „Karácsonyi Titkot” jelenítik meg.

Ahány ember él a földön, annyi módon éli meg a karácsonyi ünnepkört. Mindenkit sajátos módon érint meg a karácsony, mindenkinek egyéni látásmódja van a betlehemi születés történetéhez, különböző módon éljük meg a karácsonyi éjszaka titkát, a szent család történetét, és minden ember saját szívében éli meg azt, hogy a szeretet ünnepe és üzenete milyen módon tölti el az életét és a családhoz tartozó kapcsolatát. Az igazi ünnep akkor alakul ki, ha a szeretet győz a gondok felett, és befogadjuk a karácsonyi szent este üzenetét és titkát.

A Betlehemi jászol kiállítás nagyon jó lehetőséget ad a szent karácsonyi időszak lényegének a keresésére, és az az idő, amelyet a jászol kiállítás megtekintésére szánunk, kiemel a hétköznapi feladatok sokaságából, elcsendesít, és a lelki tartalmak átgondolására késztet azzal a kérdéssel, hogy miközben megtekintjük, az alkotók hogyan fejezik ki a betlehemi jászolhoz kapcsolódó elképzelésüket, magunktól is megkérdezzük, mit jelent nekünk a Karácsony.

A Betlehemi jászol kiállításon találkozik a történelem, a szakralitás, az ünnep és mindennek megjelenítése az alkotók pályázati alkotásain keresztül a hely méltóságával és a témakör fontosságával, amely mindenkit megszólít és a szív válaszát várja az ünnep befogadására.

Az év 365 napjából egyetlen nap szent éjszakájához kapcsoljuk a szeretet ünnepét, de a cél az lenne, hogy ne csak egyetlen nap estéjére fogadjuk be a szeretet ajándékát, aki az igazhívők szemében a megtestesült Kisded, hanem az év minden napján legyen fontos a szeretet. Akkor talán békésebb lenne ez a világ, ahol sokan még Karácsony estéjén sem gondolnak a szeretet fontosságára, ami nélkül nem teljesedhet ki az élet, mert szeretet nélkül nincs teljes élet. A legszebben a Bibliában az Újszövetségben Pál apostol Korintusiakhoz írt első levelének a 13. fejezetében olvashatunk erről a szeretet himnuszában.

https://katolikus.hu/szentiras/BD/1Kor/13

Éppen ezért nagyon nagy köszönet illeti meg a Magyar Kézművességért Alapítvány munkatársait, akik 1994 óta hűségesen életben tartják a Betlehemi jászol kiállítás pályázat útján történő megszervezését, szabad lehetőséget biztosítva arra, hogy az alkotók kifejezhessék alkotásaikban az ünnephez kapcsolódó gondolataikat. Köszönet minden közreműködőnek a kiállítás megvalósításáért.

Kinek mit jelent a Betlehem?

Kicsik és nagyok, szakművesek és amatőrök 29. alkalommal pályázhattak az AMKA - A Magyar Kézművességért Alapítvány által kiírt pályázatra, hogy kifejezzék és megalkossák a saját elképzelésüket, amely a legjobban mutatja meg, mit jelent számukra a Betlehemi Jászol története.

Az a kép, amit Betlehem jelent az alkotóknak, sokban függ attól, mit tudnak a Karácsonyi történetről, mit hallottak róla otthon a családban, milyen üzenet jött át a hitéletben, a templomban, a hittanórán, milyen hatások érték a köztudatban, a közéletben, a médiában és milyen visszacsengések hatottak az életükben.

Nagyon jó lenne, ha sokan fedeznék fel a Betlehemi kiállításban a szív mélyén őrzött karácsonyi emlékeket, és a Betlehem igaz története adna őszinte adventi várakozást arra, hogy  örömmel készüljünk szeretetben és békében a karácsonyi titok legszebb Ünnepére.

A tárlaton 121 pályázó majdnem 170 munkája tekinthető meg 2023. január 8-ig 9.00 és 17.30 óra között a Szent István Bazilika Lovagtermében a belépő megváltásával, amellyel a toronykilátóba is fel lehet menni, ahonnan szép panoráma látható.

 Részleteket megtudhatunk az alábbi oldalakon a 29. Betlehemi jászol kiállításról.

https://www.bazilika.biz/hu/hirek/betlehemi-jaszol-kiallitas-2022-12-05-15-02-41

https://www.amka.hu/

Idézzük fel a 28. Betlehemi Jászol kiállítás emlékeit.

https://kepestukor.blog.hu/2021/12/19/a_szent_istvan_bazilika_lovagtermeben_kapott_iden_szallast

 Már most készülhetünk a jövőre jubileumát ünneplő 30. Betlehemi jászol kiállítás ünneplésére. 

„Árpád-házi Szent Margit és kora - 750 éves örökség" címmel rendeztek tudományos konferenciát Budapesten

Az évfordulóhoz kapcsolódva „A Sziget - Szent Margit és a Domonkosok"  címmel időszaki kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában.

 

 dsc00207_4.JPG

 

Csodában volt részünk. Csodálatos három nap a Szent Margit halálának a 750. évfordulója alkalmából szervezett tudományos konferencián.

Először rendeztek ilyen nagyszabású tudományos konferenciát Árpád-házi Szent Margitról és animációs feldolgozás is bemutatásra került. Neves szakemberek, tudós tanárok, történészek, muzeológusok, professzorok,  gyűjteményvezetők csatlakoztak az előadók soraiba, köztük a nagy elismerésnek örvendő Dr. Prokopp Mária művészettörténész, és Dr. Békési Sándor teológus és animációs filmrendező, akinek Szent Margitról készített animációs filmjét közösen tekintették meg a konferencia résztvevői.

A konferencia fővédnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyházi Zsinat lelkészi elnöke.

Nézzük meg a Bonum tv (EWTN) összefoglalóját a Szent Margit halálának 750. évfordulója alkalmából rendezett konferenciáról, amelyben a konferencia főszervezőinek, Alex Leonas tanár úrnak, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusának, és Deák Hedvig domonkos nővérnek, a Sapientia Főiskola tanárának is megismerhetjük a gondolatait a tudományos konferencia aktualitásáról.

https://katolikus.tv/tudomanyos-konferencia-szent-margit-halalanak-evfordulojan/

Csatlakozott a konferenciához a Budapesti Történeti Múzeum a Szent Margithoz kapcsolódó időszaki kiállítással.

A kiállítást Mohos Gábor püspök úr nyitotta meg. Közreműködött a Magyar Rádió Gyermekkórusa.A megnyitón készített fotókat a fotógalériában láthatunk.

„A Sziget -  Szent Margit és a Domonkosok” címmel a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum Gótikus termében nyílt új időszaki kiállítás.

A kiállítási dokumentumok életszerűen hozzák közel hozzánk Szent Margit alakját, személyiségét, a korabeli helyszínt, a közkedvelt Margitszigetet és a korabeli történeteket.

„A SZIGET - Szent Margit és a Domonkosok” című időszaki kiállítás 2023. március 23-ig látható Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum gótikus termében.

További információt olvashatunk a Budapesti Történeti Múzeum honlapján.

https://www.varmuzeum.hu/a-sziget-szent-margit-es-a-domonkosok.html?fbclid=IwAR1fOD2psNeRSGKRwrmmoqjc-Iu4t7Ojkgoo_ettmVphcA4KoguCRJYtmFE

https://www.facebook.com/budacastlemuseum/videos/1205255477064350

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Szent Margitról és koráról különlegesen értékes gyűjteményű tárlaton is megtekinthető a „Magyar szentek vallomásai” sorozatból az "Árpád-házi Szent Margit" című animációs film Dr. Békési Sándor református teológus és animációs filmrendező rendezésében.

A tárlat nagy felkészültséggel és gazdag kiállítási anyaggal csatlakozott a Szent Margit halálának 750. évfordulójára szervezett programsorozathoz, és rendkívüli módon mutatja be a látogatóknak Szent Margit korát és a Margitszigethez kapcsolódó történeteket.

Szent Margit a béke közvetítője volt.

Szent Erzsébet napján iktatta a szentek sorába XII. Piusz pápa Szent Margitot.

Szent Margitban megvoltak azok a kivételes erények, amelyek a ma problémájának is utat mutatnak. Beleszületett a tatárjárásba, és már a születése előtt felajánlották Istennek engesztelő áldozatul, amelyhez Szent Margit saját döntésével is csatlakozott és ragaszkodott. Királyi családhoz való tartozása és a világi rendben betöltött rangja nem akadályozta meg abban, hogy lemondjon a világi javakról és kövesse szerzetesnőként szeretett Krisztusát. Meg volt benne az igaz alázat és hit. Őszinte szeretettel végezte a legalantasabb munkát, amit nem csak elfogadott, hanem kereste is és végtelen odaadással el is végzett. Hitt az áldozatának az erejében és ehhez teljes mértékben ragaszkodott. Bár a korabeli hírek leírták a magyarok országát, de a Magyarország megmenekült és a tatárjárás nem tudta letörölni a térképről.

Szent Margit olyan kincse a magyaroknak, aki ma is aktuális és a konferencia erről a ténynek a bizonyosságáról tett az összes közreműködővel igaz tanúságot.

Gondoljunk Szent Margit életére, amikor a róla elnevezett helyeken sétálunk, és jó szívvel készüljünk a közeledő ünnepének méltó megünneplésére 2023. januárjában, amikor égi és földi születésnapját is ünnepeljük.

 

 

Az idei Bethlen Gábor díjátadó ünnepség üzenete „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”.

A magyarság szolgálatáért kiemelkedő munkát végző hazai és külhoni személyeket több, mint negyven éve részesíti elismerésben a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma.

 

Ünneplő közösség népesítette be 2022. november 5-én a Pesti Vármegyeháza patinás dísztermét, ahol a Bethlen Gábor Alapítvány ünnepélyes keretek között adta át a 2022. évben arra érdemesnek tartott kitüntetteknek a Bethlen Gábor Díjat, a Márton Áron Emlékérmet, a Teleki Pál Érdemérmet és a fiatalokat megszólító Székelyföld jövőjéért ösztöndíjat. 

Az ünnepélyes díjátadó meghívott vendégei tisztelettel és szeretettel vették körül az elismerésben részesülteket.

Sokszor tapasztaltuk meg kitűnő személyeknél, hogy az életükben nem kapták meg a jól megérdemelt elismerést, de a mostani ünnepség szépsége azért is ragyogó, mert a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma olyan személyeket ismert el, akik köztünk élnek és tetteikkel tesznek tanúbizonyságot a kitüntetések igazolásáról.

Az idei Bethlen Gábor díjátadó ünnepség üzenete:  „Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szavait idézte a díjátadó zárszavában Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumának elnöke, hozzátéve azt, hogy „ Aki Székelyföld magyar jövőjét támogatja, az a Kárpáthaza magyar jövőjét erősíti, Székelyföld nélkül nincs jelenünk, nincs múltunk, nincs jövőnk”.

Az üzenet egyben példa arra, hogy van feladatunk a világban, és a díjazottak életpéldája minket is eligazít abban, hogy megkeressük azt az utat, amelyen járva értékteremtő módon tehetünk lépéseket a magyarság szolgálatáért szerte a nagyvilágban, hogy a határokon felül emelkedve minden magyar visszakapja azt a jó érzést, hogy jó magyarnak lenni, és ez a hovatartozás nem csak a mának szól, hanem a magyar nép történelmének is a kezdetektől egészen a közös jövő építéséig.

A magyarság szolgálatában nem lehet elfeledkezni arról, hogy szétszóródott nép lettünk, de összetartozunk és felelősek vagyunk azért, hogy milyen képet alkot rólunk a nagyvilág.

Bethlen Gábor Díjban részesült Dr. Szijártó István, az irodalomtudomány kandidátusa, a Százak Tanácsa elnöke a magyar kultúra ápolása érdekében végzett munkássága és kiemelkedő nemzetszolgálata elismeréseként Bíró Zoltán laudálásával.

Márton Áron emlékéremben részesült Bárány Béla atya, a Páduai Szent Antal Plébánia plébánosa keresztény közösségformáló és nevelő munkásságáért és a kiemelkedő nemzetszolgálata elismeréseként Bartos Mónika laudálásával.

Teleki Pál Érdeméremben részesült Gábor Csilla akadémikus, a Szociális Testvérek Társaságának a tagja Petrik Béla laudálásával, Messik Miklós, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke Béres József laudálásával és Muzsnay Árpád tanár, művelődésszervező Bakos István laudálásával.

Az ifjúság részéről „Székelyföld jövőjéért” éves ösztöndíjban részesült Kovács Petra a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriumának a döntése szerint, akit mentora: Tókos Ibolya méltatott.

Minden kitüntetett laudációban kapott részletes méltatást az adományozás indokolásaként.

Minden kitüntetett mögött olyan közösség áll, akik méltón lehetnek büszkék a díjazott kitüntetésére.

 Kapcsolódó bejegyzések és öröm fotók a Bethlen Gábor Alapítvány 2021. november 13-i díjátadó ünnepségéről:

https://kepestukor.blog.hu/2021/11/14/a_becsi_naplotol_a_szekelyfold_fiatalsagaig_a_volt_tihanyi_perjeltol_a_vilag_magyarsagaig

https://bethlenalapitvany.com/atadtuk-2021-evi-kitunteteseinket/

https://www.becsinaplo.eu/bethlen-gabor-dijat-kapott-a-becsi-naplo

Szenzációs El Greco kiállítás nyílt Budapesten a Szépművészeti Múzeumban

Világszinten a legrangosabb kiállítások közé sorolható a maga nevében páratlanul gazdag El Greco életművet bemutató tárlat.


  

Bizonyára már sokan várták, és már meg is érkeztek, a falakon vannak és várják a rajongó látogatókat a Szépművészeti Múzeum kiállító termeiben a rendkívül gazdag El Greco kiállítás műremekei.

Művészeti értékei mellett a szakralitás világának legfontosabb személyiségei és történetei elevenednek meg a falakon látható ábrázolásokon. Részleteiben és egészében mutatja be a gazdag kiállítás azokat az értékeket, amelyekre nagyobb szüksége van emberiségnek, mint amennyire magában hordozza azokat. A teremtés és a természet a szépet, a jót és az igazat szánta a teremtett világnak, de ezek nélkül a világ csak a vesztébe rohan.

El Greco művészetében minden adott a szép, a jó, és az igaz utak megtalálására. Legyen az születés vagy halál, bűnbánat vagy hitvallás, a család szentsége vagy a szentek, az igazság vagy a nyomor, az anyaság, a gyermekség, a jóság, az irgalom, a szemlélődés, a hatalom és a koldus találkozása, a méltóság, az elhivatottság, az élet és mindaz, ami a jó út felé mutat.

Legyen most hangos a világ, és mesélje el mindenkinek, hogy aki El Greco alkotásait szeretné megcsodálni, annak Budapestre érdemes jönni a Szépművészeti Múzeumba, ahol olyan művészeti élményekben lehet része, amelynek az emléke egy életen át jó érzésként megmarad.

Egy helyen látható egy olyan gyűjtemény, amelyért eddig sok sok országba kellett eljutni, hogy megcsodálhassuk, és most minden itt van egy helyen a Hősök terén a Szépművészeti Múzeumban. Madrid, Toledo, Párizs, London, Washington és Hispánia féltve őrzött kincsei bravúros úton összeállt és a legszebb ajándékként itt van köztünk.

A hivatalos protokoll megnyitó után 2022. október 28-tól már mindenkihez eljutnak a híres alkotások, amelyeken az ég és a föld összeér, és a legmélyebb tartalommal kapcsolódnak össze a mindig is összetartozott művészet és szakralitás legjobb alkotásai.

Ami fontos, hogy egészen 2023. február 19-ig itt lesznek velünk, és megcsodálhatók az alkotások, amelyeknek az üzenete minden lényeges életjavító lehetőséget felkínál olyan elemi erővel, amelyet a nyitottság és az érzékenység erejével lehet befogadni és megérteni.

A mai világban, amikor annyi minden távolodott el az élet értelmének a lényegétől és a teremtés céljának a szépségétől és gazdagságától, a monumentális alkotások szemlélésén keresztül eljuthatunk egy szebb és megvalósítható világ megteremtéséhez, ahol nem a fegyverek és az értékeket mellőző anyagi hasznosulás vezeti a gondolkodás egyetlen lényegi mozdulását, hanem beengedjük a hétköznapjainkba és az életünkbe azokat a természetfeletti értékeket, amelyek kiutat mutathatnak a világméretű anyagias és sokak életét megnyomorító nihilista világszemléletből.

Kihagyhatatlan kiállítás, szenzációs válogatás, világszenzáció!

Első alkalommal látható Budapesten El Greco életművét ilyen átfogó módon bemutató tárlat.

Különleges egybeesése a csillagoknak az az időzítés, hogy a kiállítás megnyitása előtt került a Szépművészeti Múzeum tuladonába El Greco Gonzaga Szent Alajosról készített festménye, amelyet Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter is megemlített ünnepi beszédében, a tárlat megkoronázásának nevezve azt. A miniszter a művészet templomának nevezte a helyszínt, amely befogadta az új időszaki kiállítást, amelyben jelen van a szép, a jó és az igaz, és tartalmas töltekezést kívánt az El Greco képeinek a megtekintéséhez.

"A kiállítás Őfelsége VI. Fülöp, Spanyolország királya és Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke fővédnöksége alatt valósult meg." (Szépművészeti Múzeum)

Részletek a Szépművészeti Múzeum oldalán:

https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/el-greco/

A World Press Photo 2022 kiállítás október végéig látható a Magyar Nemzeti Múzeumban

Tartozunk annyival magunknak és egymásnak, hogy megismerjük a világ sajtófotó tudósítását, amelynek az anyaga a World Press Photo 2022 kiállításon látható.

 

 

 

Az idei válogatás képeit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából választotta ki. A nemzetközi sajtófotó kiállítást 120 helyszínen mutatják be a szervezők.

Ahány fotó, annyi történet, amelyet a rendezők fontosnak találtak és kiválasztottak a beadott pályaművek közül, amelyek legjobban prezentálják a közelmúlt történeteit. Ami összeköti a történeteket az, hogy több mint 70 városban és 30 országban fogják megtekinteni ugyanazt a gazdag anyagot, amelyet Magyarországon a Magyar Nemzeti Múzeum tár a nézőközönség elé.

A World Press Photo 2022 kiállítás kísérő tárlata ebben az évben Radisics Milán „Lábnyomunk – Az ember hatása bolygónkra” című fotókiállítása látványosan, érdekfeszítően, gazdagon és színesen mutatja be a kapcsolatot és annak kihatását az ember és a természet között.

A World Press Photo 2022 kiállítás október 30-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Tartozunk annyival magunknak és egymásnak, hogy megismerjük a világ sajtófotó tudósítását, amelynek az anyaga a World Press Photo 2022 kiállításon látható.

Bővebb információ olvasható a kapcsolódó oldalakon.

https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/world-press-photo-2022-kiallitas

https://www.facebook.com/WorldPressPhoto

Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlat még velünk marad a Szépművészeti Múzeumban a látogatók nagy örömére.

 

 Jó Matisse, köszönöm, hogy eljöttél Budapestre, és láthatunk a Szépművészeti Múzeumban.

Szépművészeti Múzeum: Henri Matisse – A gondolatok színe

REMEKMŰVEK A PÁRIZSI CENTRE POMPIDOUBÓL

A párizsi Centre Pompidou – Musée national d’art moderne remekműveire épülő kiállítás Matisse első tárlata Szépművészeti Múzeumban!

Részlet a Szépművészeti Múzeum oldaláról:

"Hiszek-e Istenben?

Igen, ha dolgozom. Amikor alávetem magam a munkának és szerény vagyok, úgy érzem, valaki segít, hogy olyat alkossak, ami meghalad. Mégsem érzek iránta semmilyen hálát, mert olyan, mintha egy bűvész előtt állnék, akinek nem látok bele a titkaiba. Úgy érzem, megfosztottak attól a tapasztalattól, amit pedig erőfeszítéseim jutalmaként meg kellett volna kapnom. Hálátlan vagyok minden lelkifurdalás nélkül." Henri Matisse

https://www.facebook.com/szepmuveszeti/photos/a.129134917106679/5490974227589361

Henri Matisse – A gondolatok színe

Földszint - 2022. június 30 - november 1.

https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/henri-matisse-a-gondolatok-szine-remekmuvek-a-parizsi-centre-pompidoubol/?fbclid=IwAR26aSFooaNTL4hPyaTi_NzIXpAPEdgGKeKRBXE6k2d2DxUywv7GPj3FzK0

 

Art Market Budapesten a Bálna szívében!

Megnyílt az Art Market Budapest 2022 fantasztikus nemzetközi kavalkád a Bálna szívében!

 

A művészet és a fotó beköltözött a Bálnába! Végtelen a kínálat, remek a reprezentáció, jelen van a művész világ színe java! 

Minden egy helyen, a művészet rajongók központjában vasárnapig a Duna partján a legszebb környezetben!

Művészek, műkedvelők és műalkotások nagy találkozásának lehetünk aktív részesei!

2022. október 6. és 9. között a Duna parton a Bálna rendezvényközpont ad helyszínt a rendezvénynek.

12. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb nemzetközi művészeti vására.

"Négy szinten 8 ezer négyzetméteren 30 ország mintegy 120 kiállítójának köszönhetően több mint 500 művész több ezer alkotása válik hozzáférhetővé a nagyközönség számára."

https://www.facebook.com/ArtMarketBudapest

Részletes programok és a kiállítók sora az alábbi oldalakon olvashatók.

https://artmarketbudapest.hu/hu/programok-2022/

https://artmarketbudapest.hu/hu/kiallitok-2022/

https://kepestukor.blog.hu/2022/09/29/hamarosan_kezdodik_az_art_market_budapest

 

 

Pozsony áll a középpontban az Országos Idegennyelvű Könyvtár új kiállításán!

Szlovákia a díszvendége az idei 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak.

Pozsony az idők változásában címmel könyvkiállítás nyílt az Országos Idegennyelvű Könyvtárban!
A kiállítás és könyvbemutató megnyitó ünnepségen a szlovákiai Marenčin PT kiadó könyveinek bemutatójára került sor, középpontban a Bratislava – Pressburg könyvsorozattal.
Előadók voltak Roman Holec és Szarka László történészek, valamint Albert Marenčin, a kiadó tulajdonosa.
Nagyszerű bevezetője volt a rendezvény a holnap kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak, amelynek idén Szlovákia lesz a díszvendége.
Pozsony az örök város, amelyik elválaszthatatlanul köti össze a történelmet magyarok és szlovákok között.
Szlovákia már nagyon készül a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, ahol rövid időn belül újra kiérdemelte a megtisztelő díszvendég címet. 
További részletek olvashatók a díszvendégségről a Könyvfesztivál oldalán:

https://bookfestival.hu/hirek/szlovak_diszvendegseg_a_budapesti_nemzetkozi_konyvfesztivalon

"Szlovák díszvendégség a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

Néhány év után ismét reflektorfénybe kerül Magyarországon a szlovák irodalom. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Szlovákia lesz.

A főszervező, az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése) immár huszonhetedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. A rendezvényen minden évben Budapest Nagydíjával ismerik el egy jelentős külföldi író munkásságát, és egy vendégország irodalmát állítják a figyelem középpontjába a díszvendégstandon.

Budapest Nagydíját idén az irodalmi Nobel-díjas belarusz írónő, Szvetlana Alekszijevics veheti át, a díszvendég pedig a BÁZIS polgári társulás (bazis.me) közreműködésével meghívott Szlovákia lesz.

A 2016-os szlovák díszvendégség sikere után az ország irodalma újabb lehetőséget kap a bemutatkozásra a fesztiválon. A négynapos rendezvényen 29 kötetet mutatnak be, a szerzők személyes részvételével. A szerzők között olyan nevek szerepelnek, mint Peter Balko, Silvester Lavrík, Michal Hvorecký, Katarína Kucbelová, Jana Juráňová, Jozef Karika, de képviseltetik magukat a legfiatalabb generáció képviselői (Nicol Hochholczerová, Dominika Madro, Alena Sabuchová) és a gyermekkönyvszerzők (Jana Bodnárová, Andrea Gregušová, Eva Urbanová) is. Az érdeklődők Michala Habaj és Peter Macsovszky verseivel is megismerkedhetnek. A szépirodalom mellett Tomáš Forró és Roman Holec riport- és tudományos kötete, valamint Jozef Tancer többnyelvű Pozsonyról szóló könyve is szerepel a bemutatott művek sorában.

Könyvborítók

A díszvendégség alkalmából szlovák irodalmi blokkal jelentkezik négy magyar irodalmi folyóirat (a Jelenkor, a Tiszatáj, a Kalligram és az Irodalmi Szemle). Az olvasók Pavel Vilikovský, Michaela Rosová, Ivana Gibová és mások hamarosan megjelenő köteteiből származó szemelvényekkel és a kortárs szlovák költészet számos képviselőjének műveivel találkozhatnak Radoslav Passia és Viliam Nádaskay válogatásában, és a szerzők rövid bemutatása mellett a kortárs szlovák irodalom trendjeit ismertető tanulmányokat is olvashatnak.

A szlovák szerzők köteteit a magyar irodalmi élet kiemelkedő képviselői mutatják be, köztük olyan, Szlovákiában is ismert szerzők, mint például Závada Pál vagy Németh Gábor. A fesztivál szlovák standját a szlovákiai vendégek mellett Dragomán György író és Szabó T. Anna író, költő nyitja meg ünnepélyesen.

A díszvendégség további sajátossága, hogy a szlovák szerzők mellett több programban részt vesznek az ország magyar irodalmi életének képviselői – írók, költők, irodalomtudósok – is, köztük Németh Zoltán és N. Tóth Anikó.

A fesztivál a szlovák irodalom magyar fordítóinak is kiemelt figyelmet szentel, akik szépirodalmi fordításaikat mutatják be.

A rendezvényen szó esik továbbá a szlovák irodalom fordításának támogatási módjairól, a SLOLIA (Slovak Literature Abroad), az FPU (Művészeti Alap), a Kultminor (Kisebbségi Kulturális Alap) és a LITA jogvédelmi szervezet ösztöndíjprogramjairól, valamint a szlovák irodalom jelenlétéről a Devín és a Litera rádió hullámhosszán.

Az esemény szervezője: Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület Szlovákiában

Az esemény fő partnere a szlovákiai Művészeti Alap (FPU).

Az esemény megvalósításához támogatást nyújtott a szlovákiai Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor).

További partnerek: MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése), Szépírók Társasága, Szlovák Tudományos Akadémia Szlovák irodalmi Intézete, ANASOFT Litera, Szlovák Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, literarnyklub.sk, Cseh Centrum, Szlovák Köztársaság Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma, valamint a budapesti Szlovák Intézet."

 

Hamarosan kezdődik az Art Market Budapest!

Művészek, műkedvelők és műalkotások találkozásának ad otthont a Bálna!

  

Jövő héten lesz az Art Market Budapest!

2022. október 6. és 9. között a Duna parton a Bálna rendezvényközpont ad helyszínt a rendezvénynek.

12. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb művészeti vására.

Részletes programok és a kiállítók sora az alábbi oldalakon olvashatók.

https://artmarketbudapest.hu/hu/programok-2022/

https://artmarketbudapest.hu/hu/kiallitok-2022/

 

A beharangozón Jakab Zsófia, a Magyar Divat és Design Ügynökség vezérigazgatója, a Magyar Turisztikai Ügynökség Markating és kommunikciós vezérigazgató-helyettese, Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító igazgatója és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója tartott tájékoztatót a rendezvény helyszínének otthont adó Bálnában.

 

2022-ben is mindenkit vár az Ars Sacra Fesztivál!

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” a mottója az idei Szakrális Művészetek Hetének

 

 

A Néprajzi Múzeumban mutatták be az Ars Sacra Alapítvány munkatársai a 2022. szeptember 17-25. között életre hívott XVI. Ars Sacra Fesztivál színes, gazdag programjait a sok újdonsággal és aktualitással.

A fotóra kattintva nyílik meg a bőséges fotógaléria a bemutatóról.

A Szép, az Igaz és a Jó bemutatása a célja a Szakrális Művészetek Fesztiváljának, amelyben benne van az Isten, hiszen minden szép, igaz és jó a teremtés része, amiről nem szabad elfeledkezni.

A szakralitás és a művészet elválaszthatatlan egymástól az emberiség történelmében, hiszen olyan mélyen összetartozik a hitvilág művészetekben való ábrázolása, mint a forrás vize a patakban, a folyókban és a tengerben.

A műfajok világát a kezdetektől átitatja a képzőművészetben, a zenetörténetben, az irodalomban , az előadó művészetben, a szakrális építészet nagyszerűségében, a filmalkotásban a misztika, a biblikus történetek és az egyháztörténelem eseményeinek megjelenítése mindazokkal a szentekkel, példaképekkel, kiemelt jelentőségű személyek ábrázolásával, amelyek végig kísérik a történelmet, a hitvilágot és az emberiséget.

Hit nélkül élni olyan, mint öntözővíz nélkül gondozni a virágot. Ha nem törődünk a lélekkel, erőforrást veszítünk. A belső csendben a lélek szava szól hozzánk és a jó utakra terelget.

A lelki hitéleti gazdagság forrására mutat rá a nagy gondossággal és szeretettel megszervezett spirituális és szakrális kincsekkel elhalmozott Ars Sacra Fesztivál, amelyhez csatlakozva csak gazdagodhatunk a lelki és művészeti élmények sokaságában. Köszönjük mindazoknak, akik megálmodták, létrehozták és kapcsolódtak a programhoz, amelyre számos művész, intézmény adja hozzá művészeti tudását és értékes szakrális kincseit.

Kezdetben a Városmisszió hetében került megrendezésre a Szakrális Művészetek Hete programsorozat, amelyben Budapest 15 legnagyobb múzeuma vett részt.

Az Ars Sacra Fesztivál az alábbi szavakkal hív és vár minden jó szándékú embert a rendezvényre:

„2022-ben is Ars Sacra Fesztivál

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” – ezzel a gondolattal indítjuk a 2022-es esztendőt és egyben készülünk a XVI. Ars Sacra Fesztiválra, amely ebben az évben újra szeptember harmadik hetében jelentkezik magas színvonalú, műfajilag sokszínű, a történelmi egyházakhoz kapcsolható művészeti alkotásokat és produkciókat bemutató ingyenes programkínálatával.

Idei mottónkkal arra hívunk mindenkit, hogy járjuk együtt a szeretet útját! Van, akit könnyű szeretnünk. Aki elfogad és megért bennünket, kedvességével kifejezi gyengéd érzelmeit, aki aggódik és törődik velünk, akivel „rokonlelkek” vagyunk. Ezek a megtapasztalások óriási erőforrást jelentenek emberi életünkben. Ám a szeretet sokszor önmeghaladásra hív. Arra az elengedésre, amikor saját elképzeléseinket, előítéleteinket kell hátrahagynunk, hogy meg tudjon érkezni hozzánk a másik ember és új dolgokat tanuljunk tőle. Szabaddá tehetjük magunkat a másik ember számára.

A művészi élményekbe való bekapcsolódás hasonlít ehhez az elgondoláshoz. A zene, az irodalom, a képzőművészet világában új dimenziókat fedezhetünk fel, nemcsak önmagunkban, de a másikban és a transzcendensben is. Legyünk nyitottak a hit ihlette, szakrális művészeti alkotások felé és engedjük, hogy erőforrássá váljanak életünkben!

Kívánjuk, hogy az idei Ars Sacra Fesztivál látogatói megtapasztalják a művészet pezsdítő, gyógyító, iránymutató szerepét. Mi, az Ars Sacra Alapítvány munkatársai 2022-ben is azon leszünk, hogy minél sokszínűbb programkínálattal segítsük ennek megvalósulását!”

Részletes programokat találunk az Ars Sacra Fesztivál kiadványában és az internetes oldalán, amely folyamatosan bővül. 

 www.ars-sacra.hu

https://www.facebook.com/arssacrafeszt

https://ars-sacra.hu/prg.php?prgid=6100

https://ars-sacra.hu/fesztival-programok

https://ars-sacra.hu/nyitott-templomok

Érdemes böngészni az ajánlatokban, hiszen jobbnál jobb programokat találhatunk.

 „Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!” a mottója a XVI. Ars Sacra Fesztiválnak

A mottó a mai világban mindennél aktuálisabb és fontosabb. Miért? Mert hiányzik a béke. Hiányzik a szeretet. Hiányzik a rend. Hiányzik a hit. A szeretet nem engedi a háborút. A szeretet tiszteli az életet. A szeretet a minden, amiért élni érdemes.

Nyitott szívvel fogadjuk a lelkiséget tisztelő és a művészetek szakralitását bőségesen bemutató Ars Sacra Fesztivált. 

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!”

Gyengeség szeretni csak azokat, akik bennünket szeretnek. Az igazi bátorság azokat szeretni, akik nem szeretnek és rosszat tesznek nekünk. A rendezvény mottóul túzte ki az isteni tanítást, felvállalva azt a hitet, ami útmutatóul szolgálhat a zavaros időkben.

Ez az a mottó, amelyet a XVI. Ars Sacra Fesztivál lobogóra tűzött a 2022. szeptember 17. és 25. között meghirdetett a művészet és szakralitás témájához kapcsolódó rendezvénysorozatához, amelyben benne van a belső üzenet, nem csak a külső körítés.

Meghívást kaptak a múzeumok, kiállítóhelyek, galériák és műtermek szakrális kiállítással, tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, a kulturális központok, művelődési házak, színházak, képző- és iparművészek, előadóművészek, mozgásművészek bevonásával, képző- és iparművészek kiállítással, nyitott műteremmel, zeneművészek – koncerttel, színházak szakrális témájú színdarabokkal, irodalmi estekkel, templomok a templom bemutatásával, kiállítások, előadások, koncertek befogadásával, iskolák irodalmi, színielőadásokkal, versmondó estekkel, kiállítással, zenei programokkal, helytörténészek, művészettörténészek, építészek szakrális épületek bemutatásával, tematikus kirándulások, séták szervezésével.

Az elhívás mindenkinek szól, de a befogadás belső kegyelem, amelyre válaszolni csak a lélek tud, ha kinyitja a szív ajtaját vagy ablakát, hogy benézhessen vagy beléphessen az Isten szeretete a lélek mélységeibe. Az a kérdés, hogy lelkünket színes kertként ápoljuk vagy gondozzuk, vagy sodródunk a külsőségek nyomában. Nyertesek csak a belső küzdelmek győzteseként lehetünk. Nem mindegy, milyen úton hogyan járunk. Jutalmat csak akkor érdemlünk, ha megtaláljuk a számunkra kijelölt utat, és Istennel kézen fogva járjuk a szeretet útját, amelyre hív bennünket az ünnepségsorozat. Legyünk bátrak, és járjunk rajta jó szívvel és bölcsességgel, hogy elkerülhessük a nagy bukdácsolásokat. Szeretni jó, élni jó és az élet kihívásai az azokra adott válaszokkal tesznek bennünket hitelessé és a kereszténységünk megélésében láthatóvá.

Melyik az az út, amelyen járnunk kell? Hol van a szeretet?

Ha minden kérdésre nem is kapunk mindjárt választ, elgondolkodni, átgondolni a lényeges dolgokat, sok alkalom és lehetőség lesz a hamarosan megnyíló Ars Sacra Fesztivál gazdag programjában, ahol idén a legaktuálisabb  mottó fénylő csillagként szolgál az égen és a  szív és lélek rejtett mélységében.

 

Az Ars Sacra Alapítvány közleménye az alábbiakban olvasható:

„Úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket!”(Jn13,34) – ezzel a mottóval indítjuk a 2022. 09. 17-25. között megvalósuló XVI. Ars Sacra Fesztivált.Istenről, az isteniről csak szuperlatívuszokban szólhatunk. E szándékot kifejezve a szakrális művészeti alkotások és előadások legjobbjainak segítségével kívánjuk bemutatni a Szépet, az Igazat és a Jót!

Szeretnénk újabb ízelítőt nyújtani kultúránk szakrális kincseiből, bemutatni a nagy magyar művészek, a nagyreményű fiatal tehetségek előadásait, alkotásait, hogy egy kicsit szebbé, jobbá tegyük a világot! Kiemelt programjaink híres szereplőit többször hallhattuk már, de sosem eleget! Így van ez a Gemma énekegyüttes, a Klukon Edit - Ránki Dezső házaspár, sőt, Fülöp fiuk előadásaival is. Hálásak vagyunk Bogányi Gergelynek, Fassang Lászlónak, sőt Lackfi Jánosnak, Szabó T. Annának is , amiért hívásunkra rendszeresen igent mondanak De megemlíthetjük a Szent Efrém Férfikart, vagy akár a 25 éves Misztrál Együttest is.

Sok különlegességet is tartogat az idei fesztivál.

A legújabb és máris világhírűvé vált magyar koncert helyszín, a Magyar Zene Háza ad teret a tehetséges ifjú zongoraművész, Ránki Fülöp előadásának, aki Kodály Zoltán ritkán hallható összes zongorára írott művét játssza el, nagy Zeneszerzőnk születésének 140. évfordulója alkalmából.

Először lép fel Fesztiválunkon a nagyszerű fiatal Jazzation Acapella Együttes, és a patinás Makám együttessel is első alkalommal találkozhatunk. Lackfi János irodalmi estjén most először Dorottya lánya énekel, Bogányi Gergely pedig testvérével, Bogányi Bernadett fuvolaművésszel játssza saját szerzeményét. Két korábbi fellépőnket is sok év után újr láthatjuk, hallhatjuk, Juhász Róza színművészt és Konyicska Renáta zongoraművészt. Kokas Katalin és Kelemen Barnabás most első

alkalommal szerepel nálunk zenekari koncerten, az Anima Musicae kamarazenekarral.

Értékteremtő céllal kezdeményeztük ez évben a már hagyományossá vált négy ökumenikus Kereszt Koncert mindegyikén, (szeptember 20 - 24 között), hogy egy-egy mű ősbemutatójával színesítsék műsorukat. Ezzel a gesztussal négy felekezetben is a szakralitás mai létjogosultságát hangsúlyozzuk. E művek Bogányi Gergely, Tasi Csaba, Kecskés D. Balázs és Bubnó Tamás szerzeményei-az elhangzás sorrendjét tekintve.

Nagy örömünkre az új épületbe költözött Néprajzi Múzeum is csatlakozott különleges helyszíneink sorába.

Új művészeink között mutatkozik be a világhírű Franciaországban élő magyar szobrászművész, a Szent István Bazilika altemplomában kiállító Maria de Faykod, Lourdes-ban álló „A FELTÁMADÁS KERESZTÚTJA; című alkotássorozatának nagyméretű fotóival, melyeket a művésznő maga készített.

2021-ben, az Eucharisztikus Kongresszusra álmodtuk meg magyar szenteket, boldogokat és tiszteletreméltó személyeket ábrázoló szabadtéri kiállításunkat. Idén ismét bemutatjuk a kiállítást a Budai Várban, a Magdolna torony előtti téren. Ahogy végigjárjuk a kiállítást, megismerkedhetünk példaértékű elődeink életével. Ez a kiállítás már augusztus 26-tól megtekinthető, szeptember 26-ig, a nap bármely időszakában. A kiállításhoz kapcsolódóan már szeptember 11-én 11 órakor a 4 Akkord Show Kórus fellépésével szeretnénk az Ars Sacra Fesztivált beharangozni, népszerűsíteni.

A Fesztivál ünnepélyes megnyitója szeptember 16-án 15 órakor lesz a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Egy kis statisztika: 355 programunk lesz országszerte, 11 műfajban, 72 településen, ebből három helyszín Erdélyben. 117 templom nyitja ki kapuját. A zene, az irodalom, a képzőművészet világában ismét új dimenziókat fedezhetünk fel, és ha nyitottak vagyunk a szakrális művészetek iránt, üzenetük akár további életünk útmutatójává válhat!

Kívánjuk, hogy eseményeink lelkünk épülését szolgálják, mert ha megnyitjuk szívünket, befogadjuk a szépet, közösen építhetjük a szeretet kultúráját!

Dragonits Márta Kolek Ildikó Toroczkay Ilona

Ars Sacra Alapítvány kuratóriuma

 

 

 

A Mondák a magyar történelemből című kiállítás beköltözött a Cinema MOM mozi új közösségi kiállítóterébe.

Az 51 éves Kecskemétfilm és a Pannonia Entertainment–Pannónia Movie a magyar államalapításra és a magyar rajzfilm egyik legnagyobb alkotóművészére, Jankovics Marcellre emlékezik az időszaki tárlattal.

 

 

A Mondák a magyar történelemből című rajzfilm sorozatot 1986 és 1988 között vetítette a magyar televízió. A rajzfilmet az idén 51 éves Kecskeméti Filmstúdió készítette 1986 és 1988 között. Az animációs játékfilmsorozat írója és rendezője Jankovics Marcell volt. a zenéjét a Kaláka együttes szerezte, a producer pedig Mikulás Ferenc volt, aki az 51 éves Kecskemétfilm alapítója és ügyvezető igazgatója,.és aki megnyitotta az új kiállítótérben a tárlatot.

„Szinte fölrepültem a boldogságtól” – emlékezett vissza Jankovics Marcell arra, amikor Mikulás Ferenc felajánlotta neki, hogy készítsen rajzfilm sorozatot a magyar mondavilágból. Jankovicsot ez a megbízás éppen a legjobbkor „találta meg”. Mikulás felkérésére az Iskolatelevízió főszerkesztője, Kelemen Endre rendelte meg a Mondák a magyar történelemből-szériát. Az 1986–88 során készült, 13 részes sorozat a kecskeméti animáció hosszabb epizódterjedelmű szériái közé tartozik: epizódjai átlagosan 9–10 percet ölelnek fel, a legrövidebb rész a Lehel kürtje (8 perc 15 másodperc), a leghosszabb a Jankula (11 perc 15 másodperc). Az epizódok sugárzását eredetileg beszélgetős műsorokba ágyazták, amelyekben történész szakértők cseréltek eszmét az egyes témákról.

A Magyar népmesékhez hasonlóan a Mondák a magyar történelemből vizuális világa is konkrét forrásra vezethető vissza (Képes krónika). Zenei világának kidolgozása szintén a Kaláka együttesé. A Mondák mint „történelmi animációs film” nem tényszerű mozgóképes krónika, hanem a történelmi elemek átlényegített változatai, nem ritkán víziók a történelemről.

A sorozat bő fél évezred magyar történelmén keresztül, a 9. század második felétől a 15. századig kalauzolja a nézőket. Eseményvilága nem mondható meseinek, a sorozat 13 részének mindegyike a vérrel írt, harcokkal szegélyezett és tűzzel telített történelmi eseményeket és folyamatokat mutatja be, amelyekben vajmi kevés szerep jut a békés életnek és a nyugalomnak."

/Idézetek Varga Zoltán A kecskeméti animációs film című könyvéből/

A kiállításon látható harminc kép a következő tizenhárom epizódból merít:

Álmos vezér

A Fehér ló mondája

Szentgalleni kaland

Lehel kürtje

Botond

Istvánt királlyá koronázzák

Zotmund

Vértes

Korona és kard

Szent László utolsó győzelme

Jankula

Kemény Simon

Mátyást királlyá választják

A Mondák a magyar történelemből című kiállítás 2022. augusztus 23-tól két hónapig ingyenesen látogatható a Cinema MOM mozi új kiállítóterében.

A Budai Várban világsztárokkal lép fel a világhírű Leslie MandokiB

Al di Meola és Mike Stern is a magyar zenésszel lép fel.

 

Jubileumi koncertet ad világsztárokkal a Szent István napi rendezvénysorozat keretében 2022. augusztus 19-én, pénteken este 19 órai kezdettel a Budai Várban, a Szentháromság téren a fennállásának 30 éves évfordulóját közösen ünneplő Mandoki Soulmates Zenekar. A koncert a Szent István-napi ünnepségsorozat részeként ingyenesen látogatható.

Csatolom a hivatalos közleményt, amelyhez saját képgalériát készítettem a zenekari főpróbáról s a hivatalos tájékoztatóról. A fotógaléria szokás szerint a fotóra kattintva nyitható meg.

"30 éve a zene szolgálatában: Magyarország történelmi és kulturális értékeit népszerűsítő nagy koncertet ad a Mandoki Soulmates zenekar, a Szent István Napi ünnepi programsorozat részeként.

30 éves jubileumi koncertet ad Budapesten az impozáns budai várban, a Szentháromság téren, a Grammy-díjas tagok sorát felvonultató Mandoki Soulmates. 2022. augusztus 19-én 19:00 órától a koncertre látogatók találkozhatnak a világhírű magyar zenész-producer Leslie Mandokival és olyan világsztárokkal, mint Al di Meola, Mike Stern, Richard Bona, Cory Henry, Nick van Eede, Randy Brecker, Till Brönner, Tony Carey. Ez már önmagában is lenyűgöző felállás; a zenekart a fiatal felfedezett Max Merseny, valamint az indiai szitárvirtuóz Deobrat Mishra és az olasz jazz harmonikás Fausto Beccalossi színesíti.

Idén 30 éves jubileumot ünnepel a zenekar. A mai napig pesti srácnak vallja magát, 1975 óta Németországban és Kaliforniában élő világhírű zenész és zenei producer Leslie Mandoki 22 évesen – két művésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval – döntött a disszidálás mellett. A szerteágazó, több évtizedes sikeres zenei munkássággal rendelkező Leslie Mandoki egyaránt volt Angela Merkel német kancellár kampányának zenei igazgatója, Disney-filmek, német és amerikai tévéfilmek zeneszerzője, és egyebek mellett szűkebb pátriájának, Bajorország büszkeségeinek: a Bayern Münchennek és a Volkswagen-Audi-Porsche konszernnek is zenei vezetője és tanácsadója.

Sosem hajszolta a sikert

Pályafutása során olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Lionel Richie, Jennifer Rush, Chaka Khan, Joshua Kadison, vagy Phil Collins. 30 éve alapította világsztárokkal teli formációját, a Mandoki Soulmates-t. A kezdetektől a mai napig tagja Randy Brecker, Ian Anderson (Jethro Tull), Al Di Meola, Mike Stern, Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band), David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bill Evans (Miles Davis Band), Bobby Kimball (Toto), Peter Maffay, Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Sibenberg (Supertramp) és John Helliwell (Supertramp). A legújabb lemezen a fiatalabb zenész nemzedékből - többek között - Till Brönnernek, Cory Henrynek, Richard Bonanak, valamint Leslie Mandoki lányának, Júliának a játéka is hallható.

Leslie Mandoki saját bevallása szerint sohasem hajszolta a sikert, mindig csak jót szeretett volna alkotni, élményt adni a közönségnek és közösen élvezni a muzsikát.

„A közös emberi, erkölcsi és művészi értékrenden, a közönséggel szembeni tiszteletteljes alázaton alapul a csapat. 30 évvel ezelőtt megállapodtunk abban, hogy kizárólag közvetlenül egymással kommunikálunk, a menedzsereket, koncert szervezőket, lemezcégeket és az ügyvédeket kivesszük az egyenletből. Ilyen kiválóan kizárólag így lehet összehozni és együtt tartani ezt a világsztárokból álló csapatot” – mondta a jubileumi koncertre készülő zenész, akinek a magyarság és a magyarországi életérzés a mai napig nagyon fontos.

Több mint 35 Grammy és 350 millió eladott hanghordozó

A Soulmates zenésztársak eddig összesen több mint 35 Grammy-díjat nyertek el, az eladott hanghordozók száma pedig meghaladja a 350 milliót, ami a világsztároknak köszönhetően is egyedülálló: a legendás együttesek frontemberei és zenekarvezetői nem egyszerűen egy zenekart alkotnak, hanem értékközösséget is, amelynek figyelemfelhívó szándéka van.

Leslie Mandoki a saját zenéje mellett a lemez producerként is aktívan alkot. Stúdiójában, amely Európa legnagyobb zenei komplexuma, olyan sztárok lemezeit gondozta művészileg mint például Chaka Khan, Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush. Leslie 40 éve alapította világhírű lemezstúdiót, ami idén plusz jubileumi ünneplésre ad okot.

Ingyenes történelmi és jubileumi koncert a várban

Tavaly egy világszínvonalú lemezbemutató koncertre is sor került, szeptember 24-én – az egész világon -, melyen a Hungarian Pictures/Utopia for realists című vizuális albumot mutatták be, hatalmas sikerrel. Nem véletlen az sem, hogy számtalan arany és platina albumai mellett megannyi nemzetközi kitüntetésre is szert tett. Magyarországon 2012. májusában a Magyar Köztársasági Érdemrenddel tüntették ki, egy évvel később Fonogram-életműdíjat kapott.

Az augusztus 19-ei, jubileumi koncerten a nemzetközi sztárok mellett a közönség hazai kedvenceket is élvezhet a színpadon. Szakcsi Lakatos Béla, akire Mandoki a mai napig apai tanáraként tekint és aki a zseniális tehetségű Julia lányát is felkarolta, szintén közreműködik majd.

Az augusztus 19-én a budai Várban, a Szentháromság téren 19 órakor kezdődő koncert a Szent István Napi ünnepségsorozat részeként ingyenesen látogatható lesz a nagyközönség számára.

„ONE OF THE BEST BANDS IN THE WORLD”- GREG LAKE - mondta az Emerson, Lake & Palmer világhírű zenésze.

Mandoki Soulmates"

Augusztus 19-én ingyenes koncert lesz.

További információ:

www.szentistvannap.hu

https://www.facebook.com/mandoki.soulmates

 

Egy kis élő a koncertből a Mandoki Soulmates oldalán:

https://www.facebook.com/mandoki.soulmates/videos/718948469204299

 

 

A Huncut Szilva Herceg torta lett idén Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája címet a Nagyi kedvence névre keresztelt tortacsoda nyerte el

A Magyar Ízek Utcájában idén is Magyarországi Születésnapi Tortája és a Cukormentes Torta adja meg a Szent István Napi Nemzeti Ünnep gasztro hangulatának az ünnepi pillanatát.

 

A Magyar Ízek Utcája Budapesten 2022. augusztus 19-21. között a Döbrentei tértől a Clark Ádám térig, a Várkert Bazár előtti rakparton a szép Duna partján várja a vendégeket.

Ünneplőbe öltöztek a cukrászok és pékek, és teljes ráhangolódással készülnek a Szent István napi nemzeti ünnepünkre. Szép munkát végeztek és nagyszerű eredményt értek el, amellyel hozzájárulnak az ünnep méltó megünnepléséhez.

A Huncut szilva herceg torta lett idén Magyarország tortája és a Nagyi kedvence torta lett Magyarország cukormentes tortája. 2022. augusztus 19-21. között mindkét torta megkóstolható a Magyar Ízek Utcájában a Duna parton a Várkert Bazár előtti rakparton. 

Az Új Kenyér ünnepéhez szorosan kapcsolódó  Szent István napi Kenyér pályázaton a Gulyás kenyér nyerte el a kitüntető címet, a Magyarország Innovatív kenyere pedig a Batátás kenyér lett. Augusztus 20-án mindig fontos szerepet tölt be a hagyományos kenyéráldás, amely idén sem maradhat el. Ennek a szép szokásnak a megteremtői a lelkes pékek, akik biztosítják, hogy hozzájussunk a mindennapi kenyerünkhöz.  A finomabbnál finomabb ízvilágok mind kipróbálhatók a Nemzeti Ünnephez kapcsolódó Magyar Ízek Utcája elnevezésű gasztronómiai fesztiválon.

A képgalériában számos fotó látható a Magyar Ízek Utcája rendezvény beharangozásáról, ahol természetesen az ünneplőbe öltözött pékek és cukrászok voltak a főszereplők, akik átvették a nyerteseknek járó serlegeket és bemutatták a győztesnek ítélt alkotásaikat. Ünnepi díszben, vidám hangulatban, az államalapító Szent István Naphoz méltó módon készültek Magyarország Születésnapjának a köszöntéséhez.

Megszülettek a győztesek a Magyar Pékszövetség és a Magyar Cukrász Ipartestület Nemzeti Ünnepünkhöz kapcsolódó versenyén

Az Államalapító Szent István Napi Ünnep különleges része lett a Szent István Napi Kenyér és az Innovatív Kenyér, Magyarország Tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája.

 Íme a fotóra kattintva bőséges fotógaléria tekinthető meg a 2022. augusztus 20-i Szent István Nap programjainak hivatalos beharangozásáról.

 A Szent István Napi Kenyér 2022-ben a Gulyás Kenyér lett, az Ország Innovatív Kenyere címet a Batátás Kenyér nyerte el. Az Ország Születésnapi Tortája idén a Huncut Szilva Hercege, Magyarország Cukormentes Tortája 2022-ben a Nagyi Kedvence!

Augusztus első napján a Magyar Parlament Vadásztermében, a Szent István napi ünnepi rendezvények bemutatásán került napvilágra, hogy a Magyar Pékszövetség és a Magyar Cukrász Ipartestületnek az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen az ünnepi alkalomra kiírt pályázatán melyik alkotások kerültek ki győztesen. 

A bejelentésen jelen voltak az Ország Tortája, az Ország Cukormentes Tortája, és a 2022. évi Szent István napi kenyereket készítő mesterek is. A győztesek bejelentésének helyszíne idén is hozzájárult a cukrászok és a pékek ünnepi versenyének a fényéhez.

A pályázatban kiírt verseny arra is jó lehetőség, hogy kedvet adjon az új ízek megálmodásához és elkészítéséhez. Ezen kívül az is előfordulhat, hogy már most kedvet kaphatnak a szakma kiváló képviselői, hogy elgondolkodjanak a következő versenyeken való elinduláson és részt vegyenek hagyományosan a nemzeti ünnephez kapcsolódó  megmérettetésen.

Az elismerések átadására is sor került, miközben a győztes torták a hozzájuk méltó Zsolnay porcelán tortatartóra kerültek, melynek szemmel láthatóan nagy sikere volt az ünnepségen.

Ahogy az angolok mondják, hogy a puding próbája az evés, úgy a bemutató is alkalmat adott arra, hogy saját tapasztalatból adjunk jó hírt az ünnepi finomságok ötletességéről, harmóniájáról, ízhatásáról és az összetevők összhatásának kellemes eredményéről.

Az eseményen általános tájékoztató is elhangzott az augusztus 20-i ünnepekről, köztük arról a jó hírről, hogy idén is megrendezésre kerül a Magyar Ízek Utcája gasztronómiai fesztivál, ahol 2022. augusztus 19-21. között a győztes torták és kenyerek is megkóstolhatók sok más gazdag kulináris ajánlat mellett.

Minden kategóriában szerethető termékek születtek. Mind a kenyér, mind a torta tekintetében olyan ízvilág született, amely bizonyára sokak tetszését nyeri el. 

Sok érdekesség és további részletek olvashatók a Magyar Pékszövetség és a Magyar Cukrász Ipartestület és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány oldalán.

https://www.pekszovetseg.hu/

https://www.facebook.com/pekszovetseg

https://www.cukraszat.net/

https://egycseppfigyelem.hu/

https://egycseppfigyelem.hu/magyar-izek-utcaja-a-varkert-rakparton/

https://egycseppfigyelem.hu/izekre-szedtek-a-nagyi-kedvence-t-a-laborban/

https://www.facebook.com/egycseppfigyelemalapitvany

További információk a Magyar Ízek Utcája rendezvényről:

https://magyarizekutcaja.hu/

https://www.facebook.com/izekutcaja/

 

 

 

 

 

 

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes pap, teológus, költő atya gyémántmisét mutatott be pappá szentelésének hatvanadik évfordulóján az évfordulót ünneplő szeretetteljes közösséggel.

 

 

2022. augusztus 6-án, szombaton délelőtt 11 órakor Budapesten, a Mária utcai Jézus Szíve Templomban mutatta be Szabó Ferenc SJ jezsuita atya a gyémántmiséjét nagy szeretettel körülvéve a rendtársakkal, a kollégákkal, a barátokkal, a hívekkel és számos tisztelőjével együtt.

Az ünnepi szentmisén koncelebrált és szívhez szóló homíliát mondott Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek úr, jelen volt Varga Lajos váci segédpüspök úr és a jezsuita szerzetes rendtársak, köztük Vízi Elemér jezsuita tartományfőnök.

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes pap, teológus, költő atyát havan éve, 1962. augusztus 6-án szentelte pappá Ferdinand Périer kalkuttai érsek Brüsszelben. A hivatásához mindig hűséges jezsuita atya papi szolgálatával, teológiai gondolataival, számos könyvével és írásával, verseivel, mosolyával, szeretetével, a Vatikáni Rádióban végzett több évtizedes munkájával mindig Krisztus hangját és szeretetét közvetítette és közvetíti azóta is közös ünneplésre várva a hívő közösséget.

A fotóra kattintva megnyílik a fotógaléria, amelyen megnézhetők az ünnepségen készült fotók.

Az emléklapból:

„Isten örök életet adott nekünk, és ez az élet Fiában van. (1 Jn 5,11)

Szabó Ferenc SJ gyémántmiséje emlékére

Brüsszel, 1962. augusztus 6. - Budapest, 2022. augusztus 6.

További megjelenések Szabó Ferenc jezsuita atya gyémántmiséjéről az alábbiakban is olvashatók.

https://jezsuita.hu/gyemantmisejet-unnepli-augusztus-6-an-szabo-ferenc-sj/

https://jezsuita.hu/fiad-melle-tarsul-elszegodtem-gyemantmisejet-unnepelte-szabo-ferenc-sj/

http://www.zetapress.hu/kultura/131606

https://www.magyarkurir.hu/hirek/fiad-melle-tarsul-elszegodtem-gyemantmisejet-unnepelte-szabo-ferenc-sj

A Magyar Pékszövetség a XI. Szent István napi Kenyérverseny díjazottainak kihirdetésére készül.

A közelgő augusztus 20-i nemzeti ünnepünkön meg is kóstolhatjuk a győztes kenyereket.

 

Levendulás, rusztikus halászlé kísérő, gulyás, kukoricás, batátás, római carrot kenyér és még számos ízvilág szerepel a Szent István napi Kenyérversenyen.

A Magyar Pékszövetség hagyományosan idén is meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt, amelynek a második fordulós nyilvános zsűrijére 2022. június 29-én került sor Budapesten a Benczúr Hotelben. Megnézhettük a pályázatra elkészített kenyereket, amelyek között számos új ízesítés is megtalálható, mint a levendulás, vagy gulyás kenyér.

 Alapos gondossággal vette kézbe és mérte fel a nyilvános zsűrizésen a szakma nevében a Magyar Pékszövetség a XI. Szent István napi Kenyérverseny pályázatára beküldött termékeket a neves szakmai zsűri. 

A képgalériában a fotók segítségével nyomon követhető a rangos esemény az alkotásokkal együtt.

Már nagyon várjuk, hogy melyik kenyér alkotás lesz a 2022. évi nyertes Magyarország Kenyere.

A jó kenyér illatának minden emberhez, minden családhoz el kell jutnia.

Ahogy a Magyar Pékszövetség tagjai szokták mondani: „Aki kenyeret ad, életet ad. „

A fotóra kattintva a fotógalériában láthatjuk a szakmai zsűri csapatát munka közben és munka után, valamint a pályázat második fordulójára bejutott kenyér különlegességek egy részét.

A kenyér megbecsülése mindig is figyelmet érdemel, napjainkban pedig minden eddiginél nagyobb a felelősség, hogy minden család asztalára eljusson a megfelelő ízletes kenyér.

Három kategóriában lehetett pályázni az idei Kenyérversenyre. A Szent István napi kenyér és az Innovatív kenyér kategória mellett új kihívásként megjelent a Sétáló sütemény.

A Szent István napi Kenyér kategóriában a Gulyás Kenyér, a Pásztor Kenyér, a Mangalicazsíros kovászos Kenyér, a Szent Istvánüi Matyó Vekni, a Durum Kovászos Kenyér, az Ünnepi Cipócska, az Egyházi Kenyér, a Kerepes Szíve és a Szabolcsi Kovászos Kenyér közül kerül kiválasztásra a győztes.

Az Innovatív Kenyér kategóriában a Római Carrot Kenyér, a Burgonyás-lenmagos Áldás, a Kukoricás-magvas Vekni, a Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér, a Kendermagos, a Ringló Cipó, az Erdei Munkás Kenyér, Kriszti Levendulás Kenyere és a Batátás Kenyér közül választja ki a zsűri az általa legjobbnak talált győztes termékeket.

A Sétáló Sütemény versenytermékei közül a Zabos-szilvás Papucs, a Fahéjas Croffin a · Kelbimbós Forgó, a Körtés Fonat, a Túrós-barackos Szelet, a Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs és az Epres fonat kerül megmérettetésre a második zsűrizésben.

A győztes kenyerekkel a nagyközönség 2022. augusztus 19-21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen.

Részlet a Magyar Pékszövetség hivatalos közleményéből:

"A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal meghirdette a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása.

A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. A sajtó képviselői az esemény során megnézhetik, megkóstolhatják azt a repertoárt, amiből az idei év nyertes kenyere kerül kiválasztásra. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.

A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is kényelmesen fogyasztható legyen.

A Magyar Pékszövetség méltán büszke a hazai pékekre, akik minden helyzetben helyt állnak és biztosítják az egyik alapvető élelmiszerünket, a kenyeret, ami minden család asztalán megtalálható az étkezések során. Jelenleg olyan hazai és globális folyamatok zajlanak a világban, amik gyökeresen megváltoztatják a sütőipari szakágazatot. A nehézségek ellenére próbálunk pozitívak maradni, mert a vásárlóknak szükségünk van ránk és a minőségi sütőipari termékekre egyaránt.

A második körös zsűri tagjai: Dr. Felkai Beáta - az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, Dr. Gyenge Katalin – a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje, Nardai Anita - a Magyar Pékek Fejedelmi Rendfője, pékmester, a Falatnyi Pékség ügyvezetője, a Közép Dunántúli térségben, Kászpári Károly – Baranya-Somogy-Tolna megye régió elnöke, Fristen Kft. ügyvezetője, Király István – Bács-Kiskun megye régió elnöke, a Király Pék és Társa Bt. alapítója."

További információ: www.pekszovetseg.hu

https://www.pekszovetseg.hu/hirek/xi-szent-istvan-napi-kenyerverseny-felhivasa

Aki a kenyeret szereti, az életet is szereti. A jó kenyér jelentősége olyan erővel bír, amelyről nem szabad elfordulni. Aki kenyeret ad, életet ad. A jó szívvel adott kenyér jelentősége végtelen szimbolikával ér fel.

Kapcsolódó bejegyzések a 2021. évből:

ttps://kepestukor.blog.hu/2021/08/07/napvilagra_kerultek_a_szent_istvan_napi_kenyerverseny_es_magyarorszag_tortaja_palyazat_gyoztesei

https://kepestukor.blog.hu/2021/08/16/a_magyar_izek_utcaja_tizenharmadik_alkalommal_izesiti_meg_a_szent_istvan_napi_unnepeket

https://kepestukor.blog.hu/2021/06/08/tizedik_alkalommal_hirdette_meg_a_magyar_pekszovetseg_a_szent_istvan_napi_kenyerversenyt

Jó étvágyat a Szent István napi Ünnepi Kenyérhez!

Boldog felkészülést az Államalapító Szent István napi Nemzeti Ünnephez 2022. augusztus 20-ára!

Mutassuk meg azokat az értékeinket, amelyet Szent István király óta hordozunk a történelmünkben, a kultúránkban és a géneinkben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balaton RETROspektív szabadtéri kiállítással köszönti a Várkert Bazár a Balaton RETRO szerelmeseit

Egész nyáron Várkert Bazár!

Balaton RETROspektív címmel nyílt új ingyenes szabadtéri időszaki kiállítás a Budai Várban a Várkert Bazár impozáns kerti teraszán.
Vízcsobogás, szökőkutak és a rózsa teraszok közelségében idézhetjük fel balatoni emlékeinket. A Balaton nekem is a magyar Riviéra. A Balaton örök élmény. Élvezetes program a nyári hónapokban a  kellemes séta közben felidézni a nagy csobbanásokat a hűsítő magyar tengerben, miközben hallgathatjuk a várkerti vízcsobogást. Hangulatos utazást tehetünk térben és időben a Várkert Bazár nyári szabadtéri kiállításán.
A Várkert Bazár a Budai Vár különleges része, amely helytörténeti szempontból is retro hangulatot áraszt. Jó ide elsétálni, szép környezet, tisztaság, napfény és szép rózsakert, szökőkutas vízcsobogás, kellemes hely, ahol a kulturális élet számos műfajban megjelenik.  Felüdülést, értékes kikapcsolódást, felfrissülést nyújt mindenkinek, aki ellátogat a Budai Várnegyed Várkertjébe. Aki már járt itt, felfedezte a hely varázsát, aki még nem fedezte fel a Budai Várhoz tartozó Várkert Bazár rejtett kincseit, a Balaton RETROspektív című új ingyenes szabadtéri időszaki kiállítás nagyszerű hátteret biztosít.
A Balaton RETROspektív című tárlat 2022. szeptember közepéig látogatható. A nappali és esti fények egyaránt kellemes hangulatot biztosítanak a kiállítás megtekintéséhez.

A fotóra kattintva megnyíló fotógalérián keresztül bepillantást nyerhetünk a kiállításra és a helyszínre.

https://varkertbazar.hu/esemenyek/balaton-retrospektiv-kiallitasmegnyito

További naprakész információk olvashatók az alábbi oldalakon.

https://varkertbazar.hu/

https://www.facebook.com/varkertbazar

https://varkertbazar.hu/esemenyek

https://varkertbazar.hu/esemenyek/mufajok-talalkozasa

Pereg a nyár a Várkert Bazárban.

A Várkapitányság a fellépők egy részének jelenlétében mutatta be azt a színes programsorozatot, amellyel biztosítják a kulturális műfajok széles választékát a nyári hónapokban is az érdeklődőknek.

https://varkertbazar.hu/hirek/indul-a-nyar-a-varkert-bazarban

A képgalériában betekintést láthatunk az izgalmas programok ajánlásába a Várkert Bazár rendezvénytermében.

 

 

 

 

Élet öröm a mindennapokban.

 

Muszáj örülni az életnek, és amíg lehet, muszáj embernek maradni az embertelenségben.

Az életünk esély arra, hogy jól éljük meg, de ha nem próbáljuk meg jól élni az életünket, azzal magunk alatt ássuk a vermet.

Az élet nem az anyagi dolgok miatt van, hanem annál sokkal többet jelent, de mindannyian felelősök vagyunk azért, hogy mit adunk át magunkból, a jó életérzést, vagy a rossz érzületet. A DOLGOK JÖNNEK, MENNEK, DE nem a dolgokért élünk, hanem hogy úgy éljük meg a dolgokat, hogy az nem akadályoz meg abban, hogy rájöjjünk, célja van az életünknek, és ezt a célt magunknak kell megtalálnunk. A sikert akkor érjük el, ha elfogadjuk magunkat az élet ajándékának és a látszólagos és sokszor valóságos nehézségek ellenére is szeretjük az életet annak minden esélyével, szépségével és bánatával együtt.

Az élet csoda, és minden embernek el kell jutnia arra, hogy az életet tisztelni kell. Annyi szépség van, ami a teremtés csodáját hirdeti, és annyi tévedés, ami elfedi a lényeget, hogy muszáj megtalálni az élet szépségéhez és szeretetéhet való utat. Minden perc drága, és minden idő ajándék. Csak a jó irányba tett lépések tudnak javítani a káoszon. Csak az élet tisztelete után lesz béke a világon.

 

Különleges órák láthatók Budapesten a Vajdahunyadvárban az Iparművészeti Múzeum Radvánszky Gyűjteményéből

Az idő fontosságra emlékeztetnek az ékszerbe álmodott órák a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Király termében megvalósult Herkulestől a szolárpanelig című kiállításon.

 

 

HERKULESTŐL A SZOLÁRPANELIG címmel nyitotta meg új kiállítását az idén Az Év Múzeuma 2022 Jelöléssel kitüntetett Iparművészeti Múzeum.
Páratlan gyűjteményt tár a látogatók elé az Iparművészeti Múzeum a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a Vajdahunyadvárban.
Lenyűgöző ékszerórák emlékeztetnek az idő értékére a gazdag tárlaton.
Nem először találkoznak össze a nagy múzeumok a közös térben, amelyben minden adottság adott a különleges műtárgyak méltó bemutatására.

A kiállítás zártkörű megnyitóján Radvánszky Ferenc műgyűjtő is részt vett és bemutatta a gyűjteményt a vendégeknek. Köszöntőt mondott Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója és Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója.

A kiállítást Becsei Áron órakészítő, gépészmérnök, a Független Órakészítők Akadémiája (AHCI, Bázel) tagja nyitotta meg.

A kiállítás kurátorát, Pandur Ildikó PhD művészettörténészt virágcsokorral köszöntötte Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója.

A Herkulestől a szolárpanelig – Órák az Iparművészeti Múzeum Radvánszky-gyűjteményéből címmel látható az Iparművészeti Múzeum új kiállítása a Mezőgazdasági Múzeum Királytermében 2022. augusztus 31-ig.

Megnyílt a 29. Szent István Könyvhét!

A fotóra kattintva nyílik meg a képgaléria.

A hagyományokhoz hűen ünnepélyes keretek között nyílt meg a 29. Szent István Könyvhét!

Átadták az idei Stephanus díjakat teológiai kategóriában excellenciás és főtisztelendő dr. Hal’ko József római katolikus püspök úrnak, aki Pozsonyból érkezett, és irodalmi kategóriában dr. Szovák Kornél professzor úrnak.

Hal'ko József püspök atya, a Pozsonyi Főegyházmegye római katolikus segédpüspöke elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek tartja a Stephanus díjat, ami valamit kifejez a múltból és valamit kifejez a jövőről, mert a díj kifejez valamit arról, amit tettünk, de ugyanúgy egy hívás arra, hogy mit tegyünk a jövőben. Az egész együttműködés egy hídépítés az ember és az Isten között, és az emberek között a kereszt logikájával, mert van egy vízszintes és egy függőleges gerendája.

Minél szilárdabb az a gerenda, ami összekapcsol minket az Istennel, annál. szilárdabban fogjuk tudni építeni az emberi kapcsolatainkat a könyvekben is, amit magyarul kiadtunk és azokban lényegesen ez a gondolat van kifejezve.

Sok kedvenc szerzőt, életrajzot, történetet találhatunk hétfőtől szombatig a Ferenciek terén a 29. Szent István Könyvhéten résztvevő könyvkiadók és könyvterjesztők jóvoltából. Kérhetünk dedikálásokat, találkozhatunk írókkal, ismert népszerű egyházi személyiségekkel, részt vehetünk a kapcsolódó könyvbemutatókon és gazdagíthatjuk házi könyvtárunkat számos hasznos lelki olvasmánnyal és érdekes kötetekkel.

A Ferenciek terén hétfőtől szombatig ismét találkozhatnak az olvasók és a szerzők.

Nem csak a testnek kell a cégér, hanem a léleknek is. Szegényebbek maradunk, ha nem adjuk meg a léleknek, ami a léleké. A test és lélek egészséges összhangjához elkerülhetetlenek a gasztronómia mellett a lelki táplálékok, és hol találhatunk a legbőségesebb választékra, mint a Szent István Könyvhét gazdag kínálatában?

Aki keres, az talál, ahogy a Bibliában olvashatjuk. Aki szívet erősítő olvasmányt szeretne magának, az biztosan meg is találja a keresztény könyvkiadók és könyvterjesztők kínálatában. Persze arról sem feledkezhetünk meg, hogy néha egy szó, egy gondolat, egy könyv, egy lelki találkozás is adhat olyan nagy lendületet és fordulatot az ember életében, amely legyőz egy problémát, bekötöz egy lelki sebet, vagy éppen új utat, erőt, fényt és megoldást ad az életünk jelentős fordulatának a medrében. Ha nyitott szemmel, észrevesszük a csodát, akkor jó irányba terel bennünket.

A Szent István Könyvhéten a könyveken túl is számos meglepetésben és örömforrásban lehet részünk, akár azért mert a közös érdeklődés egy régen látott ismerőst hoz az utunkba, vagy éppen egy új testvért ismerünk meg. Dedikálásokon, könyvbemutatókon találkozhatunk kedvenc szerzőinkkel, vagy példaképeinkkel, és alkalom van arra is, hogy a gondolatainak kicseréljük szakrális kérdésekben.

Egy jó könyv sokszor kisegít a bajból és csodára képes, mert új megvilágításba helyezi a helyzetünket vagy választ ad egy élethelyzetre.

Számtalan találkozási pontnak ad teret a 29. alkalommal megszervezett Szent István Könyvhét a megszokott helyén Budapesten. Dedikálások, könyvbemutatók kísérik a jeles rendezvényt. Egy jó könyv, egy sokat mondó gondolat sokat változtathat életünk útján és új utakra, új látásmódra, új megvilágosításra terelhet, ami egy új élet kezdete is lehet a javunkra. Minden találkozás lehet kegyelem. A gazdag kínálatban mindenki megtalálhatja a hozzá közel álló kedves olvasmányt, lelki útmutatót, vagy éppen új lelki olvasmányokat fedez fel, ami választ adhat sok kérdésre és bevezet a lélek új forrásába. 
Szombatig várja az érdeklődőket a keresztény könyvszakma színe java a Ferenciek terén.
29. Szent István Könyvhét!
2022. május 16-21.
Budapest, Ferenciek tere.

Bővebb információ:

2022 - Az Üveg Nemzetközi Éve

Az üvegben rejlő erő és fény jelentőségére fókuszál a világ.

 
A fotóra kattintva nyílik meg a képgaléria.

Hazánkban is kezdetét vette 2022. évre meghirdetett Üveg Nemzetközi Éve.

 

 
Bővebb információ:

https://www.uvegeve2022.hu/

https://www.facebook.com/uvegeve2022

https://www.facebook.com/media/set?vanity=uvegeve2022&set=a.127022986645320

Születésnapot ünnepelt Óbudán a Vasarely Múzeum

A fotóra kattintva nyílik meg a képgaléria.

1987. május 8-án a művész, Victor Vasarely jelenlétében nyílt meg az óbudai Vasarely Múzeum.

Victor Vasarely magyar származású festőművész, Pécs szülötte, 35 éve van otthon Óbudán, miközben befogadta Párizs és ma is tiszteleg Victor Vasarely művészi nagyságának emléke előtt. Így lett otthon hazájában és a nagyvilágban egyaránt.

Festői világa egyedi és sokakra volt hatással és befolyással. Egy sajátos ábrázolás megteremtője. A színek és a formák összehangolása a rá annyira jellemző módon új korszakot alkotott és követőkre talált.

Stílusa befolyásolja a modern művészet irányvonalát számos területen és műfajban. Maradandó divatot és trendet teremtett. Mindig felismerhető tipikus ábrázolásmódja és a stílusa. A mai napig sok művészre van nagy hatással.

Gyermekkoromban Pécs jelentette nekem Victor Vasarely különleges világát, az a város, ahol a művész született, és az a hely, ahol a szülőházában ma is a róla elnevezett múzeum áll.

Ma már Óbudán találom meg Victor Vasarely művészetének új otthonát a szintén róla elnevezett Vasarely Múzeumban az általa eltervezett helyen. Hírneve határokon túl is nagy befolyással bír a művészi ábrázolásmódra. Büszkén valljuk őt hazánk szülöttének, miközben otthona a nagy világ.

A Vasarely Múzeum Budapesten Óbudán tovább őrzi Victor Vasarely emlékét és bemutatja a világhírnévnek örvendő művész alkotásait és az életművének egy részét az újrarendezett állandó életmű kiállításon és a kapcsolódó időszaki kiállításokon egyaránt. Művei között megpihenve a színek és a formák befogadása igazi felüdülést ad a látogatóknak. Örököse az egész világ a művészetének aktív befogadásával. 

 Érdemes gyakran felkeresni az óbudai Vasarely Múzeum oldalát, hogy napra készen tudjunk bekapcsolódni a programokba és élvezhessük Victor Vasarely művészetének különleges világát.

http://vasarely.hu/

https://www.facebook.com/vasarelymuzeumbudapest

Szentlélek tér 6. Budapest 1033

Vasarely Múzeum Budapest

ANYÁK NAPJÁRA

A jó anya mosolya olyan, mint egy hang, amely egész életen át visszhangzik.

 

"Reggel mikor felébredtem az jutott eszembe,

Anyák napján legyen virág mind a két kezemben.

Egyik csokrot Neked szedtem odakinn a réten,

Te is sokat fáradoztál évek óta értem.

Kimostad a ruhácskámat, fésülted a hajamat,

Jóságodat felsorolni; kevés lenne ez a nap!"

  

Az Anyák Napja és a Gyermeknap a Május legszebb napja.

 

Minden Anya egyszer Gyermek volt, és minden pici lány egyszer Anya lesz, mert ez a természet rendje, és így történik meg a Születés Csodája, amely a legnagyobb Ajándék és a legfontosabb kötődés ezen a világon.

Május első vasárnapján ünnepeljük az Édesanyákat. Május utolsó vasárnapja a Gyermekek Ünnepe.

Magyarország sajátja, hogy májusban ünnepeljük az Anyák napját. Minden országban kialakultak a kapcsolódó szokások. Nálunk az anyaság és a gyermekek ünnepe a májust öleli körbe.

Mindannyian voltunk gyermekek, és mindnyájunknak van Édesanyja. A legszentebb kötődés mindannyiunk sajátja. Az Anya Gyermek kötődés nem ér véget a gyermekkorral, ez a kapcsolat egy életen át elkísér, és még azon is túl. 

A jó anya mosolya olyan, mint egy hang, amely egész életen át visszhangzik.

Isten éltesse az Édesanyákat!

 

Dsida Jenő: Hálaadás

 

Köszönöm Istenem az édesanyámat!

Amíg ő véd engem, nem ér semmi bánat!

Körülvesz virrasztó áldó szeretettel.

Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel.

Áldott teste, lelke csak érettem fárad.

Köszönöm, Istenem az édesanyámat.

 

Köszönöm a lelkét, melyből reggel, este

imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.

Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban

– itt e földön senki sem szerethet jobban! –

Köszönöm a szemét, melyből jóság árad,

Istenem, köszönöm az édesanyámat.

 

Te tudod, Istenem – milyen sok az árva,

Aki oltalmadat, vigaszodat várja.

Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,

Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!

Vigasztald meg őket áldó kegyelmeddel,

Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!

 

Áldd meg édesanyám járását-kelését,

Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!

Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,

Áldd meg két kezeddel az Édesanyámat!

 

Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:

Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!

 

Fel se fogjuk egészen, milyen nagy ajándék a megváltásunk a kereszten! 

Részletek Mária de Faykod szobrászművésznő Lourdes-i márványszobrainak fotókiállításából.

A fotóra kattintva nyílik meg a képgaléria.

 Nagypénteki gondolatok

Fel se fogjuk egészen, milyen nagy ajándék a megváltásunk a kereszten! Ha értenénk, végtelen hála születne a szívünkben!

Ha értenénk, a megváltás lényegét, elhagynánk a bűnt. Az Isten Fia meghalt a keresztfán, hogy megváltson a bűneinktől. A fájdalom éjszakája a megváltás ideje. A szent három nap jelentősége a kegyelem  mindenkiért. A fájdalom Anyja elvesztette gyermekét! Micsoda fájdalom gyötörhette az Áldott Anya megszakadt szívét. És mégis sokan közömbösek. Nem jut el hozzájuk a megváltás árának az igazsága. Nem változik semmi a gondolatukban és az életükben. Részt vesznek a szertartáson, majd hazamennek és elfelejtik a történteket. Miért nincs a szemükben tisztánlátás? Miért nem érzik át a szenvedéstörténetet?

Virágok nyílnak a kereszt tövében. A három szent nap után Krisztus feltámadt! Legyőzte a Megváltónk a bűnt és a halált! Magára vette a bűnöket, hogy megváltson minket és örök életünk legyen. Esélyt ad az új életre és arra, hogy ez az élet jó legyen, tiszta a bűntől és áldott az Istentől. Minden lehetőség megvan arra, hogy jó keresztények legyünk. Azután is, ha elbotlottunk. Van megbocsátás. Van megváltás. Van örök élet. Van kiút és van megoldás.

Csak az a kérdés, van-e elég hitünk, van-e elég reményünk és van-e elég erőnk szeretni.

Jézus mondta: Én vagyok az út, az igazság és az élet. (János 14, 6)

„Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen. Aki meg akarja menteni életét, elveszíti, aki azonban értem elveszíti, az megtalálja. (Máté 16, 24-25)

Ne félj, te kisded nyáj, hisz Atyátok úgy látta jónak, hogy nektek adja országát. (Lukács 12,32)

Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! (Ézs 43,1)

Megváltottalak és megmentettelek, mert szeretlek a hibáiddal és a gyengeségeddel együtt!

Bár hallgatnátok ma Isten szavára:  „Népem, ne légy kemény szívű!”

Nagy a ti örökségetek! Legyen nagy a hitetek! Az Élet a tietek! A szívben dől el minden. A szív győzelme pedig nem más, mint a szeretet.

Arról ismernek meg titeket, hogy Krisztushoz tartoztok, ha szeretettel vagytok egymás iránt.

Új parancsot adok nektek: Szeressétek egymást! Amint én szerettelek benneteket, úgy szeressétek ti is egymást. Arról tudják majd meg rólatok, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt.” (János 13, 34-35)

Ha látják rajtatok, hogy szeretet van bennetek, követni fognak benneteket és dicsérni fogják az Istent.

A képgalériában látható fotók Mária de Faykod Franciaországban, Provance-ban élő magyar származású szobrászművész Lourdes-i márvány szobrainak fotókiállítás megnyitóján készültek a Vigadó Galériában 2018-ban Budapesten. A tavasz virágai a szépség nyelvén üzenik, hogy szeret az Isten.

Mária de Faykod nagy büszkesége kicsiny hazánknak. Lélekkel teli szobrai Franciaországban, Lourdes kegyhelyén dicsérik az Istent.

Áldott Nagyhetet, áldott Szent Három Napot, és áldott Húsvéti Ünnepeket!

Virágvasárnaptól Húsvétvasárnapig itt van a Nagyhét ideje a keresztény hitéletben az egész világért

A dicsőséges bevonulástól az Élet győzelméig sok fájdalom és szenvedés veszi körül a Nagyhetet.

 

Virágvasárnaptól Húsvétvasárnapig tart a legmélyebb küzdelem az élet és a halál között. Magára vette a világ fájdalmát, és a legkisebbekkel egyesült. Üldözték és megölték az Isten Fiát. Megbocsátott, mert nem tudták, mit cselekednek.

Nem mindegy, hogy melyik utat választjuk. Járhatunk a jó úton és a rossz úton is. Az Isten az embert a saját képmására teremtette szabad akarattal és saját döntéssel. Tőlünk függ, hogy a lehetőséggel jól élünk vagy visszaélünk.

Az Isten útja a szép, a jó és az igaz út. A gonoszé a bűn. A bűnösökért jött az Üdvözítő, hogy magára vegye a világ bűneit, és megmentse a bűnösöket. Meghalt azért, hogy nekünk örök életünk legyen. Erről szól a Nagyhét.

A dicsőséges bevonulás pálmaágakkal, a lefizetett „Feszítsd meg”-ek, az Utolsó Vacsora áldozata, az Oltáriszentségben megjelenő Jézus, az árulás, a magára hagyatottság, a fájdalom, a félelem,

az áldozat, a megfeszítés, a kínhalál, a beteljesedés, a megváltás, a megbocsátás.

„Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat, mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied.” (Lukács 22, 42)

Megrendült a lelkem. Mit is mondjak: Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen éppen ezért az óráért jöttem. (János 12,27)

Jézus pedig mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek.” (Lukács 23, 34)

A lator megtér. Ígéretet kap. „Még ma velem leszel a paradicsomban.”

A másik rászólt: „Nem félsz az Istentől? Hisz te is ugyanazt a büntetést szenveded. Mi tetteink méltó jutalmát kapjuk. De ő nem csinált semmi rosszat.” Aztán hozzá fordult: „Jézus, emlékezzél meg rólam országodban.” Ezt válaszolta neki: „Bizony mondom neked, még ma velem leszel a paradicsomban.” Lukács 23, 40-43)

Az ég elborul, a nap eltűnik, a vihar lecsap, a sötétség borít be mindent. A természet megrendül.

A hatodik óra körül sötétség támadt az egész földön, s egészen a kilencedik óráig tartott. A nap elsötétedett, a templom függönye középen kettéhasadt. Jézus ekkor hangosan felkiáltott: „Atyám, kezedbe ajánlom lelkemet.” E szavakkal kilehelte lelkét. (Lukács 23, 44-46)

A százados megtér. Ráismer az Úrra.

Amikor a százados a történteket látta, dicsőítette az Istent, s azt mondta: „Ez az ember valóban igaz volt.” (Lukács 23, 47)

Mindannyiunkért halt meg, hogy megváltson a bűneinktől, és azért, hogy örök életünk legyen. Mindennek az oka az, hogy az Isten szeret, és szeretetből teremtett. Az Isten Fia az életét adta értünk, hogy megmeneküljünk a bűn hatalmától. Az örök élet záloga a szeretet. A Feltámadás a válasz a Húsvét Ünnepére.

Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint aki életét adja barátaiért. (János 15, 13)

Ezért az óráért jött, hogy megmentse a bűnösöket a bűn hatalmától és megajándékozza az örök élettel. A Húsvét Ünnepe győzelem az élet mellett a halál ellenében. Minden élethelyzetből van kiút az életszentségre.

...mert meg van írva: „Szentek legyetek, amint én is szent vagyok.” (1 Péter 1, 16)

Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. (Máté 25, 40)

A végső győzelem az Élet, a Húsvét titka, a Szeretet! A keresztények legnagyobb Ünnepe a Húsvétvasárnap titka, az Ünnepek Ünnepe. Nagy titok ez. A titok megértése kegyelem. A megváltás a legnagyobb szeretet az emberért.

Kísérje áldás a felkészülést a szent napokon Húsvét győzelmére és hozza el a békét a szívekbe és az egész megváltott világba! Vesszen a gonosz és győzzön a szeretet!

 

250 éves a Füvészkert

Fák, virágok, napsütés és a természet gyógyító ereje veszi körül a látogatókat.

 

 

A fotóra kattintva nyílik meg a képgaléria.

 

Gyermekkorunk olvasmányai elevenednek meg A Pál utcai fiúk történetéből a a Füvészkertben. Itt az ideje, hogy ezek az emlékek újra közel kerüljenek hozzánk.

Egy kellemes séta a 250 éves a Füvészkertben, ahol a legendák szerint egykoron Mátyás király vadászkastélya is lehetett, csodálatos kikapcsolódás. A béke szigete ez a kert, ahol egy kis megnyugvás és felüdülés vár ránk ezekben a nehéz időkben. A természet mindig tudja, mi végre teremtetett. Az embereknek ez a tudása még mindig kevés. A szeretet a végső cél, nem a rombolás és a bántás. Tegyünk jót mindenkivel, és akkor jobb lesz ez a világ.

„Magyarország első botanikus kertjét 1771-ben Nagyszombatban alapították. A kert eredetileg az orvostanhallgatók képzését szolgálta, de nagyon hamar helyet kaptak benne más hazai és trópusi növények is. Mostani helyét 170 éve foglalta el, irodaépületének helyén állhatott Mátyás király vadászkastélya, amelyben II. Lajos és később török basák is tartózkodtak. Az évfordulót az ELTE rendezvénysorozattal teszi emlékezetessé: a jubileumi év könyvbemutatóval, kerttörténeti kiállítással és emlékfa-ültetéssel kezdődött.”

Forrás:

https://www.elte.hu/content/250-eves-a-fuveszkert.t.24180

 

Találkozzunk a Füvészkertben!

Mindenkit vár az Öko Zsibongó!

 

 A természet nagy ajándék, ahogy a tavasz, a napsütés, a színes virágok és mindaz, ami lelki megnyugvást és a természet szépségét adja nekünk!

A Csak a Nőknek és Nők Világa- World of Women Női Klub csapata még tovább fokozza a gazdag programkínálatával a szuper élményeket. Beköltözteti az Öko Zsibongó rendezvényéhez az Utazó Planetáriumot, ami egészen a csillagokhoz repíti a látogatókat.

Szomorú tapasztalat, hogy sokan vannak még, akik nem jártak a Füvészkertben. Ennek a helyzetnek a javítására  ad nagyszerű lehetőséget az Öko Zsibongó, ahol nem csak a természet szépségét szemlélve kaphatunk lelki békét, hanem rengeteget tanulhatunk az egészséges életről és a környezettudatosságról, amelyeket nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A Csak a Nőknek Női KLub Öko Zsibongó rendezvénysorozata tökéletes lehetőség a Füvészkert felfedezésére és  a tudatos életmódot segítő javaslatok mellett a kikapcsolódásra és a tavaszi felfrissülésre!

Pillanatképeket láthatunk a fotóra kattintva a fotógalériában a Női Klub korábbi alkalmaiból és a 250 éves Füvészkert ünnepségéről, amelyeket csak tovább szépít a lassan beköszönő igazi napsütés az Öko Zsibongóban a Füvészkertben. 

Mindenkit vár az Öko Zsibongó Vasárnap!

A program ingyenes, de regisztrációt kérnek a szervezők. Az alábbi linkeken minden információ megtalálható.

Találkozzunk a Füvészkertben!

"Öko Zsibongó, ahol minden az EGÉSZSÉG- ÉS KÖRNYEZETTUDATOSSÁGRÓL SZÓL!"

https://okozsibongo.hu/#rendezveny

https://okozsibongo.hu/#regisztracio

https://okozsibongo.hu/csaladi-regisztracio/

süti beállítások módosítása