Képes Tükör

Képes Tükör

Örülhetnek a Sisi rajongók a „Wittelsbachok – Sisi családja” című időszaki kiállításnak

Wittelsbach Erzsébet, magyar királyné, közkedveltebb nevén Sisi 1837. december 24-én, Karácsony szent estjén született.

2021. december 29. - Kepes.Tukor

 

A „Wittelsbachok – Sisi családja” című időszaki kiállítás számtalan módon idézi meg Wittelsbach Erzsébetet, a magyar királynét, közkedveltebb nevén Sisit, akinek személyét a kultusz mellett számos történet vesz körül.

 Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása kultusztörténet, családtörténet és uralkodó dinasztia történet is egyben különleges történelmi megvilágításban.

A remek kiállítás egyben körutazás a magyar és bajor kapcsolatok majd ezeréves történetében. Sisi bajor hercegnőből lett harmatosan fiatalon császárné és magyar királyné, ahogyan az államalapító Szent István király hitvese, Boldog Gizella, Bajor Gizella is bajor hercegnőből lett Magyarország első királynéja szintén nagyon fiatalon.

A kiállítás időzítése III. Lajos utolsó bajor királynak állít emléket, aki száz éve halt meg Magyarországon, Sárváron, amelyet második otthonának tartott. A tárlat így kapcsolódik történeti hűséggel a dinasztia bemutatásához. A Wittelsbach ház a leghosszabb ideig uralkodó európai dinasztia, amelyből Sisi is származik. Jó alkalom a kiállítás arra, hogy mélyebben belelássunk az uralkodó dinasztia történetébe és a magyar történelmi kapcsolatokba.

A Sisi rajongókat is kényezteti a tárlat gazdagon bemutatott eredeti műtárgyakkal, festményekkel, személyes ruhadarabokkal, ötvöstárgyakkal, porcelánokkal, korabeli fotókkal, rendi ékszerekkel, számos emléktárggyal, történetekkel, Sisi saját versével, és mindeközben a Wittelsbachoknak, Sisi családjának a bemutatása is nagy szerepet kap a tárlaton. Különösen adja vissza a Sisi körül kialakult kultusz mélységét, hogy a Budavári Királyi Palota korabeli Szent István termének díszítéséhez Erzsébet magyar királyné arcvonásait festette meg Roskovics Ignác az Árpád-házi Szent Erzsébet ábrázolásában. Árpád-házi Szent Erzsébet volt Sisi védőszentje. A 2021-ben elkészült rekonstrukcióhoz Szentirmai Boglárka készítette el a mű digitális változatát, amely megtekinthető a kiállításon.

Az 1898-ból származó osztrák - magyar Erzsébet Rend keresztje is látható a kiállított tárgyak között. A rendet I. Ferenc József alapította felesége halála után. Az előoldalon a királyné védőszentje, Árpád-házi Szent Erzsébet látható. Bemutatásra került a bajor Szent Mihály érdemrend kitüntetés, amelyet Munkácsy Mihály kapott 1894-ben Luitpold régenshercegtől, a későbbi III. Lajos bajor király édesapjától.

A fotógalériában megtekinthetők a kiállításon és az ünnepélyes megnyitón készített fotók.

Összehasonlításképp a fotógalériában az idén a nagyközönségnek átadott Szent István teremben látható Árpád-házi Szent Erzsébetről készített fotók is megtalálhatók. Ezen kívül Sisi gondolatait megidézve a közelmúltban a Várkert-Bazárban készített Sisit és a gondolatait tükröző fotók is arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen sokat jelentett Wittelsbach Erzsébetnek, a magyar királynénak, Sisinek Magyarország.

Sorolnám még tovább a számos történetet, amelyek kapcsolódnak a kiállításhoz, de akkor soha nem érne végét, ezért beérem azzal, hogy csak ajánlani tudom a történelmi hűséghez kapcsolódó szép és gazdag tárlatot.

A „Wittelsbachok - Sisi családja” című kiállítás 2022. február 20-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Bővebben olvashatunk a tárlatról a Magyar Nemzeti Múzeum internetes oldalán.

https://mnm.hu/hu/kiallitasok/idoszaki/wittelsbachok-sisi-csaladja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2616798542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása