Képes Tükör

Képes Tükör

A Bécsi Naplótól a Székelyföld fiatalságáig, a volt tihanyi perjeltől a világ magyarságáig

Átadta az idei elismeréseket a Bethlen Gábor Alapítvány.

2021. november 14. - Kepes.Tukor

 

Újra ünnepelt a Bethlen Gábor Alapítvány, újra díjakat adott át a Pesti Vármegyeháza csodálatos dísztermében 2021. november 13-án, szombaton. A pandémia most nem akadályozta meg az idei elismerések átadását, így lélekemelő szívvel és személyes jelenléttel vehették át az ünnepeltek az idei Bethlen Gábor-díjat, a Márton Áron Emlékérmet, Szervátiusz Tibor alkotását, a Teleki Pál Emlékérmet, Rieger Tibor alkotását és a Székelyföld Jövőjéért ösztöndíjat.

A Bethlen Gábor Alapítvány önmagában is jubileumot ünnepel, hiszen több, mint 40 éve kezdeményezte és szorgalmazta kitartó hűséggel és elszántsággal a szervezet létrejöttét, hogy ezáltal segítséget adjon megőrizni a Kárpát-medencében élő és a nagyvilágban szétszóródott magyarság identitását és önazonosságát.

Elismerésben részesíti a nemzet szolgálatába állított kiemelkedő életműveket és ösztöndíjjal támogatja a nemzetben gondolkodó ifjúságot határon innen és túl.

Az alapítás gondolata már 1979-ben megfogalmazódott és az Alapítvány szolgálata mind a mai napig tart. A remény hite tartja egybe a Bethlen Gábor Alapítványt 1980 óta a nemzeti összetartozás szolgálatában.

A remény és az összetartozás jellemezte az ünnepi díjátadót. A reményt mindig a fiatalok jelentik, akik lelkesen dolgoznak azért, hogy jövőt építsenek és maradandót tegyenek az értékek közvetítésében az összetartozás erejében. A fiatalok mellett pedig ott vannak azok a gazdag életutakat magukénak tudható példaképek, akiktől sokat tanulhatunk.

A Bethlen Gábor díjat Dr. Deák Ernő történész, közösségi vezető, főszerkesztő, és az általa szerkesztett Bécsi Napló folyóirat érdemelte ki. A Bécsi Napló hűséggel képviseli és szolgálja az egyetemes magyarság érdekeit és a folyóiratot magyar nyelven olvassák szerte a világban. Az ünnepségen jelen voltak a szerkesztőség további munkatársai is, akiket külön kiemelt a 80. életévét betöltött Deák Ernő, amikor megköszönte a Bethlen Gábor díjat. Bakos István a méltatásban kiemelte, hogy a kéthavonta 2500 példányban elkészülő folyóirat olyan magas színvonalon jelenik meg évtizedek óta, hogy az a magyarság egészéhez szól, pártállástól függetlenül, azon felülemelkedve. A Bécsi Napló 2004-ben megkapta a Magyar Örökség-díjat a nyugati magyar diaszpóra megőrzéséért kifejtett negyedszázados tevékenységéért, és a szellemi honvédelem nemes szolgálatáért.

A Márton Áron erdélyi püspökről elnevezett emlékérmet 2021-ben Korzenszky Richárd bencés szerzetes, egykori tihanyi perjel vehette át. Szabó András a laudációban a személyes emlékeket is felidézte az 1980-as évekből, megemlékezve Korzenszky Richárd bencés szerzetes kitűnő tanári, nevelői és szervezői képességeiről. 

Korzenszky Richárd atya gazdag élettörténetében nagy szerepet játszanak a Tihanyi Bencés Apátságban megtartott Tetőtéri Esték, amelyek mind a mai napig a vezetésével valósulnak meg és nagy népszerűségnek örvendenek. 2021. december 17-én "Rendhagyó irodalomórát" fog tartani „A Karácsony” címmel, amelyet a Tihanyi Bencés Apátság YouTube-csatornája is közvetít.

Az ünnepségen Szabó István lant- és előadóművész az alkalomhoz mélyen illő dallamokkal és zenével szívhez szólóan szólította meg a hallgatóságot.

A Teleki Pál-érdemérmeket többen is kiérdemelték, köztük Egyed Emese irodalomtörténész, pedagógus és költő, Dr. Horváth Attila alkotmánybíró, jogtörténész és egyetemi tanár, Tereza Worowska műfordító, művészettörténész, Szajkó Gábor közösségszervező, lokálpatrióta, a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi szervezetének tiszteletbeli elnöke, valamint az IKON Egyesület.

Petrik Béla Horváth Attila jogtörténész, alkotmánybíró méltatásában kiemelte, hogy mennyire fontos a jogrendszer alkalmazásában mindig észrevenni az embert. Horváth Attila munkássága és oktatói tevékenysége ilyen szellemben telt és hitet tett a diákjai között is roppant népszerű professzor, hogy ugyanebben a szellemiségben szeretné továbbra is szolgálni a hazát.

Az IKON - Ifjú Konzervatívok a Nemzetért - Egyesület fontos szerepet tölt be a maga fiatalságával a jövendő magyar nemzet formálásában, kiváltképp azzal, hogy támogatják a fiatalokat a hitre, hazára és a családra történő igen kimondásában – emelte ki a laudációban Nagymihály Zoltán, aki Bartos Mónika méltatását tolmácsolta a jelenlevőknek.

Szajkó Gábor közösségszervezőt Pálinkás Barnabás, a RETÖRKI munkatársa méltatta.

Az Alapítvány évente adományozza a “Székelyföld jövőjéért” ösztöndíjat azzal a szándékkal, hogy a Székelyföld kiemelkedő képességű, tehetséges fiataljainak méltó neveléséhez és továbbtanulásához hozzájáruljon. Az Alapítvány fontos célja a múlt értékeinek megőrzése mellett, hogy azokat a jövőben is legyen,  aki ápolja. Ezt a célt hivatott a Székelyföld Jövőjéért ösztöndíj is szolgálni.

Ebben az évben Szilágyi Eszter, a Babes–Bolyai Tudományegyetem turizmus-földrajz szakos hallgatója és Varga Andrea, a Marosvásárhelyi Magyar Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvostan hallgatója nyerte el a Székelyföld Jövőjéért ösztöndíjat.

A gazdag életművektől a lelkes fiatalokig, a legnépszerűbb professzortól a volt tihanyi perjelig alapos gondossággal mutatták be a laudációk az ünnepelteket, akik bizalmat adnak a múltnak és reményt jelentenek a jövőnek, hogy éljenek bár távol az anyaországtól a nagyvilágban és a Kárpát -medencében a magyar testvéreink, bízhassanak abban, hogy rátalálnak a szülőhazájuk biztonságára.

A Bethlen Gábor Alapítvány honlapja bőséges és hiteles betekintést ad az olvasónak az Alapítvány létrejöttéről, a történelmi kronológiáról, az alapítókról és a kezdeményezőkről, a hosszú évek során átadott kitüntetésekről és kitüntetettekről, amelyek sora igazolja, hogy milyen sokan tettek maradandó értéket azért, hogy a nemzeti összetartozás fontosságát hirdessék a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.

Az idei kitüntetettek is gazdagítják ezt a névsort, és igazolják az Alapítvány névadójának a gondolatát:

Nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet.” (Bethlen Gábor)

Ünnepeltük a fiatalságot, és köszöntöttük a 80 évet betöltött  Deák Ernő történészt, főszerkesztőt és a 80. születésnapját november 27-én betöltő Korzenszky Richárd bencés szerzetest. „Összeköti az ünnepelteket a nemzettudat, és a nemzet szolgálata. A legidősebb és a legfiatalabb között meglévő hat évtized számunkra is felkiáltójel: mindenki gondoljon bele, hol lesz ennyi idő múlva! A költői kérdésre a válasz pedig: szellemi utódaink emlékeiben élünk tovább.”- mondta Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány Kuratórium elnöke a zárószavában.

Hagyományosan a Himnusz szavával kezdődött és a Szózat és a Boldogasszony Anyánk eléneklésével zárult a díjátadó ünnepség hivatalos része, amit baráti beszélgetés és fogadás követett.

További információt olvashatunk a Bethlen Gábor Alapítvány honlapján.

https://bethlenalapitvany.com/

Ismerjük meg a Bécsi Naplót:

https://www.becsinaplo.eu/

Meghívó a Bethlen Gábor Alapítvány Díjátadó Ünnepségére:

https://bethlenalapitvany.com/2021-11-13/?fbclid=IwAR363I_eMVl_-3WPKD_ul4pisCqmQ-FVDC9juYEd0NUAc5QuySETasYWNCY

A Bethlen Gábor Alapítvány 1980 óta a nemzeti összetartozás szolgálatában.

 Az ünnepségen készített fotógalériákat a fotókra kattintva lehet megnyitni és megtekinteni.

 Gratulálunk a díjazottaknak. Isten áldása vezesse őket tovább a megkezdett úton. 

 

A Bethlen Gábor Alapítvány 2021. évi díjátadójáról tudósító hír, benne az eseményről készült videóval és fényképekkel az alábbi linken érhető el:

https://bethlenalapitvany.com/atadtuk-2021-evi-kitunteteseinket/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr8016754910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása