Képes Tükör

Képes Tükör

Ünnepélyes keretek között személyesen vehették át a 2020. évi Bethlen Gábor-díjat, a Márton Áron-emlékérmet, a Teleki Pál-érdemérmeket és a Székelyföld jövőjéért ösztöndíjat az arra érdemes kitüntetettek a Bethlen Gábor Alapítvány díjátadó ünnepségén

Andrásfalvy Bertalan, Szövényi Zsolt, Beke István és Szőcs Zoltán, Grezsa István és Gyurácz Ferenc, az Ismerős Arcok együttes és Kassai Lajos részesült a Bethlen Gábor Alapítvány kitüntető elismerésében.

2021. szeptember 30. - Kepes.Tukor

Személyesen és ünnepélyesen adhatta át a Bethlen Gábor Alapítvány a 2020-ban érdemesnek talált díjazottaknak a méltó kitüntetéseket a Pesti Vármegyeháza dísztermében

A fotóra kattintva lehet megtekinteni a fotógalériában az ünnepségen készített fényképeket, amelyekkel igyekeztem megörökíteni az ünnepi pillanatokat.

Van az a pillanat, amikor otthon érezzük magunkat a történelem forgatagában. Van az a szenvedés, ami hősökké tesz és nemesít. Vannak azok a fiatalok, akik nemesen kerülnek ki a szenvedésből. Vannak azok a csendes szakemberek, pedagógusok, írók, művészek, akik maradandó értékekkel gazdagítottak egy egész nemzetet.

Vannak köztünk csendben is aktívan élő hőseink, akikre büszkék lehetünk, hogy köztünk vannak, és méltán tanulhatunk szavaikból és életpéldájukból. Van az a nemes és történelmi díjátadó ünnepség, amely testvérként gyűjti egybe a Kárpát-medence magyar szülötteit.

Ilyen díjátadónak lehettünk részesei 2021. szeptember havának 25. napján Budapesten a Bethlen Gábor Alapítvány díjátadó ünnepségén a Pesti Vármegyeháza patinás dísztermében, ahova lélekemelő érzés volt belépni a történelmi büszkeségeinket (Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc, Táncsics Mihály, Dózsa György, Péceli Fáy András, Wesselényi Ferenc, Esterházy Pál, Károlyi István (1797-1881), Széchenyi István, Nyáry Pál) ábrázoló portrék közé, ahol méltán a magyar történelmet megidéző helyszínen ünnepelhettünk. Hagyományosan ezen a történelmi helyen adta át a Bethlen Gábor Alapítvány a gondossággal kiválasztott díjazottaknak az elismeréseket.

A pandémia a tavalyi évben közbeszólt a 2020-as díjátadó ünnepségnek, de most már megvalósulhatott a személyes találkozás és a díjátadás, így a kitüntetettek átvehették a jól megérdemelt kitüntetéseket. A jelen díjátadó jelentőségét emeli a jubileum évforduló is, hiszen 1980 óta működik a Bethlen Gábor Alapítvány azzal a céllal, hogy díjazza a nagy magyar Kárpát-medencében határokon innen és határokon túl élő magyar honpolgárokat a kiemelkedő szellemi és kulturális örökség védelmében végzetttt tevékenységükért.

Mindegyik díjazott méltó életutat járt be, amelyért most elismerésben részesültek a Bethlen Gábor Alapítvány jóvoltából.

A Bethlen Gábor-díj 2020. évi kitüntetettje Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, korábbi művelődési és közoktatási miniszter, akit Bakos István laudált. A díjátadáshoz egyben születésnapi köszöntés is társult, hiszen Andrásfalvy Bertalan idén tölti be a 90. életévét, és mindannyiunk örömére jelen volt az ünnepségen. Isten éltesse jó kedvben és egészségben az ünnepeltet.

Különös párhuzamot ad az ünnepi pillanatoknak az is, hogy Andrásfalvy Bertalan laudálta 1986. június 21-én a Vakok Intézetében a Bethlen Gábor Alapítvány első díjazottjának, Domokos Pál Péternek az érdemeit, amikor először került átadásra az első Bethlen Gábor-díj. Az akkor a 85. életévét betöltő Domokos Pál Péter, akit a méltató Andrásfalvy Bertalan a csángók apostolának nevezett, a díj átvételekor a köszönet mellett azt kérte, hogy a Kuratórium – az emberi helytállás elismeréseként, az erkölcsi értékekre tekintettel –, hozzon létre egy Márton Áron - kitüntetést is.

A Bethlen Gábor Alapítvány a Bethlen Gábor-díjjal együtt adja át a Márton Áron Emlékérmet és a Teleki Pál Érdemérmet az ünnepségen.

A Márton Áron Emlékérmet Szövényi Zsolt pedagógiai szakíró kapta meg, akit Bíró Zoltán méltatott.

Teleki Pál Érdemérmet kapott a két hős székelyföldi fiatalember Beke Zoltán István és Szőcs Zoltán Magyary Rozália méltatása mellett, aki elmondta, hogy a fiatalok keresztjének a terhét nem tudjuk levenni róluk, de segítünk nekik hordozni azzal, ha nyilvánosságra hozzuk az igazságukat.

Teleki Pál Érdemérmet vehetett át Grezsa István orvos, akit Gy. Szabó András előadóművész, irodalomtörténész méltatott.

Teleki Pál Érdemérmet érdemelt ki Gyurácz Ferenc író, a Vasi Szemle főszerkesztője, a Magyar Nyugat Könyvkiadó vezetője, akit Petrik Béla laudált.

Átvehette a kitüntető emlékérmet az az Ismerős Arcok együttese, amely 1999. október 23-án alakult meg. Az együttes tagjait, Nyerges Attilát, Tánczos Istvánt, Kovacsik Tamást, Galambos Nándort, Prádr Vilmost, Leczó Szilvesztert és Tóth Mihályt nemcsak a Kárpát-medencében, de a tengeren túl is ismerik, és együtt éneklik velük, hogy „egy vérből valók vagyunk”. Legismertebb dalukat ezért az összetartozás himnuszának nevezte a méltatás.

Kassai Lajos íjkészítő mester, mint a modern kori lovasíjászat megteremtője a családjával volt jelen az ünnepségen, és érdemeit Lezsák Sándor laudálta.

A köszöntések sorát a Székelyföld Jövőjéért ösztöndíj átadása követte, amelyet a kolozsvári Ónodi Henrietta ás Varga Andrea kapott meg, és amelyet Ónodi Henrietta személyesen vehetett át a díszteremben.

Gratulálunk minden kitüntetettnek.

Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke a zárszavában emlékeztetett az igaz útra, amelyen nehéz járni, ám a kitüntetettek élete bizonyítja, hogy mégis lehet.

Az ünnepség végén bemutatásra került a Bethlen Gábor Alapítvány jubileumi kiadványaként az Antológia Kiadónál megjelent a "Szíves kalauz a Kárpátaljai Nagyboldogasszony szoborhoz" című Szabó András szerkesztette könyvecske, a szoboravató ünnepség tiszteletpéldánya, amelyet minden vendég ajándékul megkapott.

A díjátadón Török Tilla énekes, hegedűművész örvendeztette meg az ünneplőket zenei előadásával.

A Bethlen Gábor Alapítvány 1980 óta díjazza azon hazai és külhoni magyarok kiemelkedő munkáját s tanúságtételét, akik sokat tettek a Kárpát-medencében élő magyarság szolgálatáért.

Nagyon jó volt együtt ünnepelni és egy hazában érezni magunkat az egész Kárpát-medencében élő magyar testvéreink között.

 

Részletek olvashatók a Bethlen Gábor Alapítvány honlapján.

https://bethlenalapitvany.com/alapitvanyrol/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kepestukor.blog.hu/api/trackback/id/tr2716704516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása